12.5 C
Šentjur pri Celju
14/06/2024
sentjur.net

Umaknili so se na podeželje

Dobje, 18. 5. 2024 – Umik na podeželje ljudem, ki tam živijo, ne pomeni veliko. Veliko več pa pomeni ljudem, ki večino časa preživijo med betonskimi stenami, v gostem mestnem prometu, hrupu okoli sebe, stresnem delovnem okolju in drugimi motečimi faktorji. Ti skušajo najti svoj mirni kotiček drugje, kjer se znova dotaknejo zunanjega in notranjenega miru, umirijo dihanje in utrip srca ter se znova odprejo naravi, čistemu zraku, soncu in zvokom neokrnjene narave. Podobno sta razmišljali dve mladi podjetnici Julija Planinšek in Anja Tajnšek.

Zato sta na Kozjanski domačiji predstavili svoj projekt Umik na podeželje, “kjer se s pomočjo usmerjenih tehnik učimo prisluhniti svojemu telesu in razumeti njegove potrebe.” Nabor rekreativnih vadb temelji na principih čuječnosti in poudarja samozavedanje telesa v danem trenutku, udeleženci tega projekta pa niso omejeni ne na spol, starost ali telesno pripravjenost. Obe organizatorici vadbe ,Julija in Anja, sta inštruktorici vodenih vadb, varnih vadb v nosečnosti in po porodu. Sami pa sta ustanovili Športno-kulturno društvo Čuječa gibalnica, preko katerega sta dogodek tudi organizirali.

Čuječnost

V goste sta povabili tudi Davida Zupančiča, zdravnika, pisatelja in spletnega vplivneža. Udeležence je seznanil s čuječnostjo in razložil, zakaj je tako priljubljena in učinkovita metoda spoprijemanja s stresom. Na celodnevnem dogodku so se udeleženci, ki so se morali prej na delavnico prijaviti, seznanili s potjo spoznavanja in sprejemanja svojega telesa preko gibanja, čuječnosti in skrbi zase. Prav tako so se udeležili tudi delavnice pilatesa, delavnico masaže obraza z gostjo Natašo Kovačić in njeno naravno kozmetiko Nat Cosmetics.

V nadaljevanju so se udeleženci seznalili tudi z japonsko manualno metodo Shiatsu z gostjo Liubo Heinrich iz Berlina. Po kosilu, ki so ga prirpavili na Kozjanski domačiji iz lokalnih sestavin, pa so se udeleženci še raztezali s sproščanjem. Prejeli so tudi košarico dobrot in preden so se zares odpravili proti domu, so se pogostili z druženjem. “Še naprej želiva ohranjati butičen pristop in delati z majhnimi skupinami vadečih v živo. Na takšen način lahko optimalno predajava svoje strokovno znanje, hkrati pa spodbujava h krepitvi medosebnih odnosov. V prihodnjih sezonah bova razširili svojo ponudbo, se še naprej udeleževali izobraževanj in se trudili vzpostavljanjem ravnovesja med umom in fizičnim telesom pri svojih vadečih,” nam je zaupala Julija Planinšek. 

Ena izmed udeleženk pa je na koncu Umika na podeželje povedala: “Na vadbi opažam pravilen pristop h gibanju in sproščanju ter krepitev duha in telesa, po vadbi pa povečano opazovanje in samozavedanje sebe ter izjemno počutje, ki traja!.” Ob odličnem odzivu udeležencev bomo o Čuječi gibalnici zagotovo še slišali. (Jure Godler)

Sorodne novice

Peta knjiga Marije Plemenitaš »Z očetom sva šla coprnice gledat«

Urša Kajba

Dvanajsti Guzejev pohod po dobjanskih gričih

Majda Rezec

Niz desetih Kozjanskih tednov okronali z množičnim obiskom

Jure Godler

Mnoge poti so vodile na Kozjansko domačijo

Jure Godler

Deveti Kozjanski teden napovedale lajne in legendarni »štirjaki«

Jure Godler

Za malico krompirjeve kumare in domač kruh

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več