20.7 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Uvodno srečanje s polovico New swing quarteta

Šentjur, 1. 10. 2020 – Kot za študente na fakultetah so prvega oktobra začeli študijsko leto tudi na Ljudski univerzi Šentjur (LUŠ). Vsako leto pripravijo za udeležence neformalnih in formalnih izobraževanj, ki jih izvajajo. Zbrane na uvodnem srečanju je na začetku pozdravila tudi podžupanja Občine Šentjur, Silva Koželj, ter jim zaželela veliko uspeha pri nadgrajevanju znanj.

Tokrat so LUŠ-evci v dvorano Ipavčega kulturnega centra Šentjur povabili člana New swing quarteta Dareta Heringa in Marijana Petana. V pogovoru, ki sta poimenovala Včeraj, danes, jutri, sta obiskovalcem razkrila nekaj utrinkov nastanka znanega pevskega kvarteta. Delila sta nekaj še neznanih prigod ustanovitve in začetkov delovanja, kako so našli svojo glasbo v gospelu in spriritualu.

Petan in Hering sta govorila tudi o turneji po Jugoslaviji, ZDA, Evropi ter nekdanji Sovjetski zvezi. Zaupala pa sta tudi, kako doživljata tretje življenjsko obdobje, kako v njem ostajata aktivna in katere vrednote ju zaznamujejo. Še vedno se oba posvečata glasbi. Hering poje v mešanem zboru, a kot pravi, nič več gospelov. V prostem času pa se po kapi rehabilitira in nadaljuje svoje ustvarjanje s slikanjem na platno – mokro tehniko. S tem namenom je vodji LUŠ Alenki Testaniere tudi podaril v spomin sliko, narisano s to tehniko. Na sliki je upodobil rifniške razvaline gradu. Petan pa skrbi za pregledno razstavo New swing quarteta v Zgornjem trgu. Vodi razne skupine in še vedno poje. Da pa še vedno znata tudi peti, sta dokazala na koncu svojega predavanja.

Številne možnosti

Vodja LUŠ, Testanierova, je še na koncu opisala nekaj izobraževanj, ki so se začela odvijati na univerzi: “Poleg ustaljenih formalnih in neformalnih izobraževanj pa v oktobru odpirajo nov cikel brezplačnih izobraževanj, ki razbijajo stereotip starejših, da se niso zmožni učiti novih veščin, in jih sofinancira Evropski socialni sklad: 120-urni program Izzivi podeželja, ki vključuje izdelavo enostavnega poslovnega načrta, osnove trženja in oglede dobrih praks, 40-urni tečaj Tehnologija me ne bo povozila, ki vključuje poleg računalniških znanj (word, excel, power point) tudi uporabo e-aplikacij na pametnih telefonih in tablicah, 30-urni program za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije viličarist/viličaristka ter 40-uri tečaj Moč komunikacije in veščine javnega nastopanja ter učenje angleščine in nemščine.” (Jure Godler)

Sorodne novice

Razhod v New Swing Quartetu: ‘Razlika v odnosu do glasbene usmeritve’

ViP

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več