18 C
Šentjur pri Celju
03/07/2020
sentjur.net

V IKC skakala kobilica

Šentjur, 31. 5. 2017 – Prejšnjo sredo je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur potekal del regijskega Linhartovega srečanja – festivala odraslih gledaliških skupin. V okviru tega je šentjurska izpostava JSKD gostila predstavo Učinek kobilice v izvedbi Kulturnega društva Gledališče Velenje.

Zaplet, izpeljan v melodramatskem slogu, generira obilo komičnih (in tudi ganljivih) situacij in istočasno pod vprašanj postavlja trdnost naših spolnih prepričanj. Je identiteta spola osebno prepričanje, kulturno ustvarjena ali stvar notranjega gona, ki ga ne moremo nadzirati? Se res samo zaradi spolnih organov ljudje jasno in varno ločimo na moške in ženske; ali pa se lahko zaradi ene majhne, sitne kobilice, zamaje vse, v kar smo verjeli? Na ta kompleksna vprašanja je skušala odgovoriti predstava avtorja Roka Vilčnika rokgreja, uveljavljenega slovenskega dramatika, besedilo pisca in dvakratnega Grumovega nagrajenca.

Publika, čeprav maloštevilna, je bila navdušena nad predstavo amaterskega gledališča – tovrstna gledališča dokazujejo, da njihova kakovost vsako leto raste in da se lahko s svojimi predstavami velikokrat postavijo ob bok tudi uprizoritvam profesionalnih gledališč. K temu vsekakor pripomore tudi organizacija srečanj gledaliških skupin v organizaciji JSKD, ki amaterske igralce in režiserje spodbuja k izobraževanjem in dodatnim izpopolnjevanjem na gledališkem področju.

Uprizoritev Gledališča Velenje si je ogledala tudi državna selektorica Linhartovega srečanja Ana Ruter, ki bo določila, ali se bo predstava uvrstila na državno srečanje, ki bo septembra v Postojni. Linhartovo srečanje celjske regije se je sicer začelo dan prej v Velenju s predstavo Kadar miši ni doma, mačkoni plešejo (Gledališka skupina KD Gornji Grad) in se končalo dan kasneje s predstavo Vanja (KUD Zarja Trnovlje – Celje) v Radečah, kjer so tudi podelili posebna priznanja JSKD izstopajočim igralkam, igralcem in režiserjem. (NM)

Sorodne novice

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več