19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

V rokerskem vzdušju podelili priznanja kulturnikom

Šentjur, 4. 2. 2024 – Slovenci smo eden redkih narodov na svetu, ki slavi svojo kulturo celo z državnim praznikom. Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, je celo dela prost dan, ki ga praznujejo na obletnico smrti Franceta Prešerna. Kot osrednjo kulturno prireditev pri nas proslavo že vrsto let pripravlja JSKD OI Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur in Zvezo kulturnih društev Šentjur. Letošnje slavje v čast kulturi so naslovili Pusti peti mojga slavca. Gre za verz iz Prešernove pesmi Orglar, ki poje o kulturi. Ta je nenehno na prepihu. Kulturi sicer priznavamo pomemben status za zgodovino in obstoj slovenskega naroda, a od nje pogosto pričakujemo napačne učinke. Uvodoma v dogodek pa so državno himno zapeli pevci Mladinskega pevskega zbora Dramlje, pod vodstvom Marije Klančar, ki so kasneje bili tudi eni od prejemnikov nagrad.

Evropska poslanka

“Če bi kultura morala postati le vsem všečna in dobičkonosna panoga, bi ji še težko rekli kultura. Izgubila bi tisti žar, zaradi katerega se pravzaprav je osnovala tudi v nemestnih okoljih, kot so naši kraji,” je uvodoma povedal Vid Palčnik, ki je dogodek moderiral. Letošnja osrednja govornica pa je bila poslanka v Evropskem parlamentu in aktivna kulturnica na Moravškem – Ljudmila Novak. Novakova je uvodoma izpostavila pomembne ljudi, ki so živeli v našem okolju in so zelo pomembni za to, da je kultura v Sloveniji sploh obstala – brata Benjamina in Gustava Ipavca in Antona Martina Slomška. Pri slednjemu je izpostavila tudi njegov čut za izobraževanje. 

V govoru je potegnila tudi paralele do evropskega parlamenta, kako je pomembno, da smo kot tako majhen narod enakomerno zastopani in da imamo tudi svoj jezik. Za primer je izpostavila Irce, ki imajo gelščino priznan jezik v EU, toda ni tolmačev za njihov jezik, zato Irci debatirajo kar v angleškem jeziku. Izpostavila je tudi povezavo turizma s kulturo, saj Slovenska turistična organizacija pripravlja dvoletni projekt Umetnost in kultura 2024-2025, kjer bodo skušali medresorsko povezati ti dve panogi. Slovenijo želijo predstaviti kot ustvarjalno destinacijo, ki ni le zelena in trajnostna, ampak tudi urbana in zgodovinsko vznemirljiva, s sodobno kulturno-umetniško produkcijo, prepoznavnimi festivali in privlačno kulturno dediščino.

Priznanja našim kulturnikom

Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Šentjur že tradicionalno podeli priznanja skupinam, posameznikom ali društvom, ki so v preteklem letu s sodelovanjem na preglednih revijah, tekmovanjih ali izbornih srečanjih v organizaciji sklada v kakovostnem merilu dosegli izstopajoč ustvarjalni uspeh. Sklep o letošnjih dobitnikih priznanj je na svoji seji sprejel svet OI JSKD Šentjur. Priznanja sta podelili vodja šentjurske izpostave JSKD Anita Koleša in predsednica ZKD Šentjur Barbara Gradič Oset. Ob vsakem nagrajencu so organizatorji predvajali tudi kratek film. 

Zlato priznanje na Regijskem tekmovanju otroških in mladinskih zborov so prejeli pevci Otroškega pevskega zbora Dramlje, pod vodstvom Marije Klančar. Njihovi starejši vrstniki, pevke in pevci Mladinskega peskega zbora Dramlje, so na istem tekmovanju dosegli celo najboljši rezultat in najvišje število točk ter za svoj nastop prejeli zlato priznanje z odliko. Pod mentorstvom Bojane Potočnik pri nas deluje tudi najuspešnejša otroška gledališka skupina – Teater (nade)budnih. S predstavo Biti mlad je za …, ki je sad izjemno ustvarjalnega in predanega dela, odličnega dramskega besedila, ki se ponaša z avtorsko predlogo mentorice, so se uvrstili med 20 najboljših gledaliških predstav v Sloveniji. 

Priznanje so prejeli tudi člani Pihalnega orkestra Šentjur, ki jih vodi Jurij Hladnik. Ti so se udeležili 27. tekmovanja za pokal Vinka Štrucla in v kategoriji razvedrilnega programa dosegli najvišje število prejetih točk. Otroški pevski zbor OŠ Dobje in njihova zborovodkinja Reneja Sara Centrih sta prejela priznanje za uvrstitev na Regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov, kjer so si dobjanski pevci pripeli srebrno priznanje. Priznanje je prejela tudi mlada glasbenica Sinja Gračnar za nastop na 9. državnem tekmovanju v igranju diatonične harmonike.

Nadaljevali v rokerskih ritmih

V Šentjurju velja tradicija, da osrednji program občinske proslave ob slovenskem kulturnem prazniku oblikujejo društva, ki delujejo v naši občini. Letos so ta del predali Društvu BUM, ki ga sestavljajo glasbeniki, ki veliko svojega časa prebijejo v Centru kulture Gustav, kjer tudi vadijo. Vodja izpostave Anita Koleša je njihova, lahko bi rekli, prva soseda. Sama pravi, da je ob njihovih zvokih še bolj produktivna, kar so Bumovci dokazali tudi za tokratni nastop. Za nostalgijo starega rocka so Primož Pečar, Rok Lajlar, Matic Lenko, Nejc Jezernik in Žiga Vešligaj. Fantje so usklajeni na vajah, niso pa še našli pravega imena skupine.

Po končanem glasbenem delu pa so obiskovalci prireditve v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur ustavili s prešernim vzdušjem tudi na pogostitvi v avli in se tam še podružili z nagrajenci. (Jure Godler, foto: Robert Gajšek in ostali))

Sorodne novice

Z zajtrkom pri -5 začeli Prešernov meni

Jure Godler

Dr. Asta Vrečko ostaja slavnostna govornica na šentjurski kulturni proslavi

Jure Godler

Osrednja kulturna prireditev letos na spletu

Jure Godler

Kulturno obarvani dnevi na OŠ Hruševec Šentjur

Jure Godler

Prazniku kulture posvetili recital Prešernovih pesmi

Jure Godler

Kulturni praznik: Slovenija skozi oči naših priseljencev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več