14.5 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Šentjur, 18. 2. 2020 – AED ali avtomatski defibrilator je prenosna naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka srce ponovno požene in s tem lahko reši življenje. AED je pripravljen za laično uporabo, saj tistemu, ki želi pomagati, daje navodila v slovenskem jeziku. V naši občini je na javno dostopnih mestih že 22 defibrilatorjev, nov – 23. defiblirator pa so prejeli tudi v Domu starejših Šentjur. Pobuda za zbiranje sredstev in namestitev defibrilatorja je na Območno združenje Rdečega križa romala iz doma starejših, skupaj pa so nato pristopili k zbiranju sredstev in nakupu naprave.

Varnejša bo lokalna skupnost

“Ker gre za javno dostopno napravo, vam vsem skupaj želim, da vam je res ne bi bilo potrebno nikoli uporabiti, v kolikor pa, pa verjamem, da se boste spomnili nanjo, jo uporabili in na koncu s ponosom povedali javnosti, da vam je uspelo rešiti življenje sočloveku z uporabo defibrilatorja,” je v nagovoru stanovalcem in zaposlenim v domu povedala sekretarka OZRK Šentjur Andreja Tisel. Tudi direktorica Doma starejših Šentjur Vesna Vodišek Razboršek se je zahvalila za novo pridobitev ter poudarila, da bo z novim AED varnejša celotna lokalna skupnost, saj ni namenjen izključno domu. V kulturnem programu, ki so ga pripravili stanovalci doma, je sodeloval tudi domači zbor Večno mladi.

Voditeljica programa se je ob predaji avtomatskega defibrilatorja zahvalila vsem donatorjem, ki so prispevali k nakupu defibrilatorja. “Hvala Diagnostičnemu centru Šentjur, Protect-trade d.o.o., Žalujki d.o.o., Nadji Ocvirk, podjetju Segon Klemen Šket s.p., Občini Šentjur, Sanolaborju, Mestni skupnosti Šentjur, Meditrini, Gibanju za občino Šentjur, članom in podpornikom Gibanja, ki so na željo svojcev ob smrti ge. Karoline Diaci darovali sredstva za nakup defibrilatorja za Dom starejših Šentjur.” Po predaji aparata sta v večnamenski dvorani doma predstavnika rdečega križa – Roman Pevec in Andreja Tisel – izvedla še predstavitev uporabe nove naprave. (Jure Godler)

Sorodne novice

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Vse najboljše, naš Dom starejših Šentjur

Jure Godler

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Drugih sto let je vse lažje …

Jure Godler

Kako pomagati, ko pride do zastoja srca?

Jure Godler

AED tudi na Veterini Jagodič

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več