-0.6 C
Šentjur pri Celju
28/01/2022
sentjur.net

Veliko povpraševanje za vlogo hrasta

Šentjur, 7. 2. 2018 – V počastitev državnega praznika – Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika – so osnovnošolci OŠ Franja Malgaja Šentjur, kot se za “naj”kulturno šolo na področju gledališke umetnosti spodobi, pripravili novo gledališko igro. Igra je nastala pod peresom učiteljice slovenščine Bojane Potočnik, ki se je po uspešnih recitalih lotila komedije, ki naj bi bila tragedija. Igro je uprizorila šolska gledališka skupina Teater (nade)budnih.

Komedija z naslovom Kako dobiti vlogo hrasta #gledališčevdevetletki govori o osnovnošolcih, ki se šolskemu gledališču pod vodstvom profesorice slovenščine pridružijo zgolj zaradi petice pri njenem predmetu. Fantovski del si želi, da bi imeli kar najmanj besedila in igrane vloge, zato učiteljici predlagajo, da bi igrali kar drevo – hrast. Ta pa jih preseneti z idejo, da bi zaigrali Shakespearovo tragedijo Romeo in Julija. Moralni učenci pa izpostavijo tudi pomislek na velik odstotek umrlih na koncu v igri kot tudi pomanjkanje fantov, zaradi česar so morale moške vloge prevzeti tudi dekleta.

Nesreča pa je hotela, da učiteljica zboli in jo mora kot režiserka nadomestiti učiteljica telovadbe, ki nima pojma o tragediji in gledališču. Seveda učenci odsotnost znanja športnice s pridom izkoristijo in naredijo svojo zgodbo – beri zabavo po svoje, ki jo uspešno podtaknejo odgovorni učiteljici. Na koncu igro, ki je v resnici žur na odru, ob strmenju ravnateljice, ponos učiteljice športa in požrto grozo učiteljice slovenščine uspešno odigrajo pred občinstvom.

Zlahka je najti paralele med nekaterimi akterji in vlogo učiteljice, v kateri očitno ni bilo pretežko spoznati avtorice komedije. Prav tako je malo manj očitno ponovno med vrsticami izpostavila marsikateri problem mladih, učiteljev in tudi družbe, ki pa je bil manj pozornim gledalcem zlahka preslišan. Komedija je dosegla tudi svoj osnovni namen – izvabiti pristen smeh občinstva. (Jure Godler)

Sorodne novice

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Jure Godler

Ob gradnji krožišča bo spremenjen cestni režim

Jure Godler

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Nagovor ravnatelja Jureta Radiška staršem in učencem

Jure Godler

Devetošolci z improvizirano valeto zaključili šolo

Jure Godler

#koronaintervju št. 21 – Dominik Gračner, gledališki igralec

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več