6.7 C
Šentjur pri Celju
24/04/2024
sentjur.net

Vodenje največje krajevene skupnosti je naporno

Planina pri Sevnici. Pogovarjali smo se s predsednikom KS Rihardom Stopinjškom.

Kakšno zapuščino ste dobili od prejšnjega vodstva KS z Markom Voukom na čelu?
Prejšnje vodstvo KS je imelo kar težko delo, ker je imela KS velik finančni dolg iz prejšnjih let, ki ga je bilo treba odplačati. Čestitati jim je treba, da so v svojem mandatu ta dolg odplačali. Krajevno skupnost smo prevzeli v odličnem stanju. Pozna se tudi, da imamo tajnika Martina Luskarja, ki je domačin in dobro pozna vso lokalno problematiko, poleg tega pa nas tudi razbremeni administracije.

Katere večje projekte ste izvedli v preteklem letu?
Lani smo začeli z modernizacijo krajevnih cest. Prednost so dobile ceste, kjer so s prispevkom pomagali tudi krajani. Za to smo porabili okoli 18.000 EUR, razliko pa so morali zagotoviti krajani. Na vsakih 100 m ceste krajevna skupnost financira 2.000 EUR za asfalt. Dva izmed večjih projektov sta bila novo šolsko igrišče in ureditev dovozne ceste do igrišča. Posodobili smo 500 m ceste Planinska vas–Jevše, s katero smo se prijavili na razpis občine. Še 500 m modernizacije te ceste bomo realizirali letos.

Večkat po medijih slišimo o cesti Planina–Sevnica, ki je še vedno rak rana Občine Šentjur.
Prve ideje za modernizacijo te ceste so bile že v letu 1975. Projekt se je nato iz leta v leto prestavljal. Drži, da bi za ta še neasfaltiran odsek, ki ga je okoli 2.500 m, potrebovali ogromna finančna sredstva, saj je cesta na eni strani omejena s potokom, na drugi strani pa s skalo. Rekonstrukcija te ceste teče počasi, skoraj po metrih. Letos naj bi se uredilo še 400 m.

Planina vsako leto gosti množično prireditev Klumpanje. Kako gleda krajevna skupnost na to?
Klumpanje je projekt Kluba mladih Planina in Tajfuna na Svetem križu. Je turistična prireditev, ki pritegne mnogo mladine, žal pa je ta prireditev enkrat letno in ti mladi ne obiščejo Planine do novega Klumpanja. KS vsako leto sofinancira Klumpanje in Angelsko nedeljo kot najbolj odmevni prireditvi. Organizatorji Klumpanja so že drugo leto žal imeli nesrečo z vremenom. Klumpanje na Svetem križu je toliko odmaknjeno od naselij, da ni moteče za krajane. Lahko smo ponosni, da še imamo nekaj ljudi, ki za ta projekt zastavljajo svoje ime in delo. Drugače pa je Sveti križ zelo primeren za tovrstne prireditve. Dokumentacija o prvih množičnih prireditvah sega že v leto 1920, ko so tamkajšna srečanja organizirali še Sokoli.

Kako je s turizmon na Planini?
Turistično društvo Planina živi samo še formalno. Pred 15 leti je začelo počasi usihati. Je volontersko društvo in mu manjka entuziazma. Zadnja tri leta Angelsko nedeljo organizirajo gasilci. Zanimivo je tudi to, da je bila Planina znana po sejmih, vendar tega sejemskega prostora ni več. Na sejem so hodili kupovat govedo celo Italijani, med prepoznavnimi blagovnimi znamkami so bili planinski voli. Takrat je obiskalo Planino ogromno trgovcev in drugih obiskovalcev, da je bila skoraj vsaka druga hiša na planini »ošterija«. Celo Marija Terezija je dva sejma letno oprostila vseh davščin.

Če bi imeli neomejeno finančnih sredstev, kaj bi prioritetno uredili na Planini?
Zagotovo bi najprej modernizirali cesto Planina–Sevnica. Uredili bi tudi vodooskrbo na Planini. Zajetje imamo na dveh koncih, iz Praprotnega in pod Svetim križem. Planina porabi okoli 70 kubikov vode. Sedaj se Občini Šentjur in Dobje dogovarjata za skupen projekt iz vodnega zajetja iz Vejic, ki bi rešil veliko težav z vodo. Kot tretje bi uredili pravo turistično ponudbo, ne samo na volunterski ravni, ampak z zaposelnim. Planina ima zagotovo velik neizkoriščen turistični potencial.

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več