25.4 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Vse najboljše, glasbena šola!

Šentjur, 15. maj 2019 – Petdeset let je v življenju človeka pomembna prelomnica. Prav tako je 50 let delovanja Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur obletnica, na katero so se zaposleni pripravljali že dalj časa. Slavnostni koncert so takrat prvič pripravili v športni dvorani OŠ Hruševec Šentjur, da so lahko posedli vse obiskovalce. Uvod v prireditev so opravili trobilci, ki so zaigrali šentjursko himno Domovini. “Ustanova je nastala na temeljih bogate kulturne dediščine šentjurskih rodoljubov, skladateljev Ipavcev,” je povedala Nastija Močnik, ki je poleg Luke Žerjava povezovala prireditev.

Voditeljski par je v vezno besedo spretno nanizal nekaj mejnikov v zgodovini Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. Od skromnih začetkov, ko sta delovala Breda Svetina in Ludvik Mastnak, pobudnika za ustanovitev glasbene šole pred 50 leti, ko je za dva inštrumenta sedla prva generacija glasbenikov. Na voljo sta bila le klavir in harmonika. Prvi učitelj je bil Edvard Goršič, prva generacija bodočih glasbenikov pa je štela 32 učencev. Zanimiv opis zgodovine šole sta nadaljevala vse do današnjega širokega spektra inštrumentov in petja v programu solopetja. Danes šolo obiskuje 328 otrok, nad katerimi bdi 26 večina akademsko izobraženih učiteljev.

Šola ima glasbeno dušo

“Ob zavedanju, da je glasba največji in univerzalni jezik na svetu, ki seže do srca, so besede danes skorajda odveč,” je nagovor začel župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Izpostavil je, da ima šola glasbeno dušo in da se moramo zavedati zibelke slovenske glasbe, ki so jo začeli Ipavci. Poudaril je pomen pred dvema letoma končane investicije glasbene šole v Zgornjem trgu ter zavedanje, da je v bližnji prihodnosti potrebno zagotoviti še dodatne prostore. Okrcal je tudi državo, saj v desetih letih ni ponudila nobenega primernega razpisa in finančne pomoči za infrastrukturo v šolstvo. “Država varčuje tam, kjer je potencial največji,” je še dodal.

Slavljencem je nekaj besed namenila tudi osrednja govorka, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, Helena Meško. Izpostavila je, da javno glasbeno izobraževanje v Sloveniji traja že preko 200 let in njihovo poslanstvo je, da izpostavljajo, kako pomembno je glasbeno izobraževanje. “Otroci, ki obiskujejo glasbeno šolo, so veliko bolj samozavestni, zavedajo se svojih pontencialov in da se je za morebitne težave potrebno zelo angažirati,” je povedala predsednica.

Predstavili so se najboljši

Glasbena šola Šentjur je bila v zadnjih desetletjih odlična odskočna deska številnim mladim talentom. Lahko se pohvalijo s številnimi priznanimi glasbenimi izvajalci, ki so prve korake naredili ravno v glasbeni šoli. Mlada pianistka Tina Muck je predstavila avtorsko skladbo, ki jo je ob njeni spremljavi zapel Aljaž Pečnik. Nastopil je tudi klavirski duet Eva Centrih in Tjaša Štrajhar ter duet flavt Julije Kalan in Janje Šolinc, po klavirskih tipkah pa se je sprehajala Tina Muck.

Poled izvrstnih solistov so se predstavile tudi tiste najuspešnjejše komorne skupine in orkestri, ki delujejo pod okriljem glasbene šole. Kot prva se je predstavila Komorna godalna skupina, ki jo vodi Elizabeta Rauter. Sledil je najglasnejši nastop tega večera Tolkalne skupine Splash, ki jo vodi Eva Zavšek. Za konec prireditve so pustili najštevilčnejše – Mladinski pihalni orkester pod vodstvom Matjaža Vodiška.

Lastna dvorana

Tik pred zadnjimi nastopajoči je spregovorila tudi tista najbolj zaslužna za čudovito prireditev – Simona Zdolšek, ravnateljica Glasbene šole Šentjur. Izpostavila je številne učitelje, ki so glasbeno znanje v petdesetih letih podajali z veliko mero srčnosti, predanosti in pedagoškega erosa, kljub temu, da vsaj na začetku večina od njih ni imela glasbene izobrazbe. Danes je celoten učiteljski zbor visoko akademsko izobražen. Poudarila je, da je bilo leto 2016 prelomno leto za šentjusko glasbeno šolstvo, saj so se ob praznovanju 200-letnice glasbenega šolstva preselili v nove prostore. “Do izpolnjenega cilja popolnega in enotnega glasbenega izobraževanja nas loči le še en kamenček v mozaiku – lastna dvorana za številne nastope in koncerte, na katerih se odrskega igranja in izražanja učijo naši učenci,” je povedala ravnateljica.

Na koncu slavnostnega koncerta so vsi obiskovalci prejeli v spomin še zbornik “50 let Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur”, v katerem so prostor namenili tudi učiteljem in oddelkom, ki delujejo v okviru šole. Prav tako niso pozabili omeniti številnih dosežkov učencev na tekmovanjih v zadnjem desetletju.

(Jure Godler)

Sorodne novice

50 let zaključka osnovne šole

Jure Godler

Prejeli smo: Snemanje dokumentarnega filma o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Glasbena šola Šentjur vabi k vpisu 2021/2022

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

#koronaintervju št. 24 – Simona Zdolšek, ravnateljica glasbene šole

ViP

Božični koncert glasbene šole obiskal Božiček

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več