10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Alenka Rebula na drugem Rafkovem večeru

Gorica pri Slivnici, 13. julij 2023 – Rafkove večere je Kulturno društvo Gorica pri Slivnici lansko leto uvedlo ob stoletnici rojstva duhovnika in literata Rafka Vodeba. Z njimi želijo v mesecu juliju, ko se je Vodeb rodil in umrl, osvetliti del njegovega življenja in ohraniti živ spomin na dolgoletnega sokrajana. Letos so v svojo sredo v Kulturni dom Gorica pri Slivnici povabili pisateljico, pesnico in psihologinjo Alenko Rebula Tuta. Sveža 70-letnica prihaja iz okolice Trsta. Rodila se je sicer v Zidanem mostu, v družini znanih pisateljev Alojza Rebule in Zore Tavčar. V svojih delih se loteva predvsem pedagogike in izobraževanja, iz tega izhaja tudi njeno najbolj znano delo Globine, ki so nas rodile, ki se loteva vpliva otroštva na odraslost.

Voditeljica pogovornega večera Nina Gradič Planko je gostjo najprej povprašala o poznanstvu z Rafkom Vodebom. Spoznala ga je, ko je služboval v Vatikanu in takrat v Trstu kupoval slovenske knjige. Prijateljeval je tudi z Alenkinim očetom in ga pogosto obiskoval: “Name je naredil velik vtis, ker je bil v nasprotju z vsemi duhovniki, ki sem jih poznala, zelo eleganten, gosposki in ob enem sproščen in suveren. Zdelo se je, kot da nima sovražnikov, kot da je prepričan v dobro v človeku, a ne na naiven način.” Tudi k pisanju pesmi jo je spodbudil, ko je pri takrat 15-letnici opazil najstniške stiske in nagnjenost k umetnosti.

Tekom pogovora sta se sogovornici dotaknili krščanstva, vzgoje, pa tudi Alenkinih delavnic Vera vase, ki jih je osnovala po ponovnem srečanju s svojo nekdanjo dijakinjo Josipo Prebeg. “Po več letih dela z njo sem ugotovila, kje je moja moč. Vsakdo se rodi z nedotaknjenim jedrom, v katerem leži želja, da bi polno živeli. Ne le da bi se prebili skozi življenje, ampak da bi se uresničili in se razumeli. To sem imela v sebi,” je dejala gostja. Prepreke skušajo reševati na osebni ravni, saj se tako lahko približajo človeku in stremijo k razumevanju: “Nasilju moramo nastaviti ščit in se naučiti miroljubnega vztrajanja. To je velika umetnost. Napasti, tolči in bežati zna vsakdo, stati na svojem v miru pa je tek na dolge proge,” je dodala in se ob tem spomnila na Mahatmo Gandija in Nelsona Mandelo. Ob koncu večera, ki je bil zadnji julijski dogodek v sklopu Šentjurskega poletja, je Gradič Plankova gostji iz Trsta podarila še nekaj lokalnih spominkov. (Foto: Kvirina Martina Zupanc)

Sorodne novice

Pogovarjali so se z eksorcistom Marjanom Veternikom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več