27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Zgodba o popevki pod mavrico

Šentjur, 15. 6. 2023 – Šentjursko poletje se je začelo klavrno – pred dežjem so v OŠ Hruševec Šentjur bežale Orientalke, Glasovirkam pa je za strateški premik zmanjkalo časa, saj je začelo deževati tik pred začetkom Večera pod Ipavčevo lipo. Dež pa ni pregnal obiskovalcev, ki so lepo napolnili prireditveni prostor ob Ipavčevi hiši, četudi je koncertiranje motilo škrebljanje dežja po ceradi, ki ščiti nastopajoče in gledalce. A organizatorice večera članice KD Glasovir se niso pustile zmesti. Svoj nastop so izvedle profesionalno. Umetniška vodja Vokalne skupine Glasovirke je Tina Pečar.

Večer pod Ipavčevo lipo so tokrat pevke posvetile popevki in temu primerno nadele ime koncerta – Zgodba o popevki. Moderator koncerta Vid Palčnik je poslušalce spretno vozil po zgodovini slovenske popevke – od samega začetka, zatona in ponovnega rojstva. Primerjal pa jo je kar z gospo z rožnatimi očali. Glasovirke so želele praznovati 60. rojstni dan slovenske popevke, kot se spodobi, ter svojemu občinstvu približati popevkino zgodbo. “Popevka se je rodila 1962 na Bledu, njen “oče” pa je sam veliki slovenski junak Kekec, oziroma igralec Matija Barl. Očitno je popevka podedovala njegove sinje-modre oči in neprestan občutek, da gleda na svet optimistično preko rožnatih očal,” je za uvod v koncert povedal Palčnik.

Potovanje popevke

Poletna noč Marjane Držaj je nekakšen sinonim slovenske popevke in ravno s to skladbo so tudi Glasovirke otvorile koncert. V svoj repertoar so dodale še številne zimzelene popevke – Orion, Na vrhu nebotičnika, Mini in maksi, Zato sem noro te ljubila in druge … Spominile so se tudi šentjurskih predstavnikov Anžeja Dežana s Šopkom maka in Vudlenderjev s skladbo Kam bi šla. Anžej je triumfiral na Popevki in bil absolutni zmagovalec – strokovna žirija je Šopku maka dodelila nagrado za najboljše besedilo, najboljšo interpretacijo in najboljšo skladbo v celoti. Vudlenderji pa so osvojili drugo mesto in ker niso smeli igrati v živo, so se poslužili plastičnih inštrumentov in “igrali” nanje. Ko so čez 2 leti znova nastopili na Popevki, jih je maestro Patrik Greblo prijazno opomnil, da so plastični inštrumenti zadnje, kar bi organizatorji želeli videti na odru.«

Popevka pa ima tudi svojega mlajšega brata – šanson. Tudi ta je kot popevka imel malo kasneje svoj festival v Rogaški Slatini, ki se v zadnjem času znova obuja. Srce šansona pa je peta poezija. Zato so organizatorice koncerta povabile v goste skupino Šansonet, v kateri interpretira šansone Vid Palčnik, na kitari ga spremlja Nace Pogačar ter na harmoniki in klavirju Jure Jordan Kozjak. Glasovirke pa so tudi spremljali Mojca Eferl na klavirju, Uroš Eferl na bas kitari in Tomaž Rebernak na klavirju.

Koncert je zaznamovala tudi mavrica, ki se je pokazala na nebu v trenutku, ko so Glasovirke pregnale deževje in po suhem zaključile svoj koncert. Palčnik pa je obiskovalcem zaželel, da si naj kot Popevka tudi sami večkrat nataknejo rožnata očala in v njih uzrejo modrost in hrepenenja starih pesmi, kakor takrat, davnega 1962. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prepevale pesmi naših izseljencev

Tjaša Ferlež

Levji kralj požel stoječe ovacije

Jure Godler

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Stoječe ovacije za pevce iz Šentvida pri Planini

Tjaša Ferlež

V Dobrini uspela še ena Dobrinska noč

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več