31 C
Šentjur pri Celju
17/07/2024
sentjur.net

Kviz: Zmagali z občinskim prostorskim načrtom

Šentjur, 15. 2. 2017 – Mladinski center je že sedmo leto zapored organiziral kviz “Ali poznaš svojo občino?”. Prireditev v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur je otvorila s himno mlada pevka Špela Jezovšek. Tokrat so organizatorji kviza v času priprave na kviz ekipe vseh šestih šentjurskih osnovnih šol povabili v “sobo pobega”, ki so jo posebej za njih pripravili v aktivatorju. Tam so morali rešiti in odgovoriti na številna vprašanja in marsikatero se je ponovilo tudi na kvizu. Kako pa so se tekmovalci znašli v “sobi pobega”, so si lahko ogledali redki obiskovalci prireditve v kratkem filmu. Voditeljica kviza Mojca Krevel se je tudi zahvalila vsem šestim osnovnim šolam, saj organizatorjem nikakor ne bi uspelo brez njihove dobre volje, mentorjem in ravnateljem, ki pripravljajo ekipe za tekmovanja. “S tem ko se trudimo, da osmošolcem predstavljamo skupnost, v kateri živimo, ni naš cilj, da postanete zapečkarji in da se držite občine Šentjur, temveč je naš namen, da spoznate občino, da spoznate svoje korenine in da ste na njih ponosni,” je povedala Lara Žmaher, vodja MCŠ. Poudarila je še, da je potrebno stopiti iz povprečja, ob neuspehu in napakah pa se vsi učimo. Tekmovalce je ohrabrila, da vsi, ki so prisotni na kvizu, že izstopajo iz povprečja, saj poznajo občino veliko bolje kot marsikateri odrasel občan oz. vrstnik.

Kviz je bil pred sedmimi leti sofinanciran iz programa Mladi v akciji, ki ga je izvajala Nacionalna agencija Movit, danes pa je to program Erasmus+ Mladi v akciji. Na povabilo organizatorjev pa se je odzval tudi direktor Movita Uroš Skrinjar, ki se je kviza udeležil. Povedal je, da je vesel, da program, ki so ga pred sedmimi leti podprli, danes še vedno živi, se razvija in ima učinke. V okviru tega projekta pa so v MCŠ pripravili tudi priročnik Od občana do župana, ki je glavno učno gradivo za vse tekmovalce že vseh sedem let, in namizno igro Spoznaj svojo občino.

Kviza se je udeležilo vseh šest osnovnih šol Občine Šentjur in ekipe so se spopadle z razmeroma težkimi vprašanji. Začeli pa so s tradicionalnim umeščanjem krajevnih značilnosti na mapo občine. Iz katerega zgodovinskega obdobja izhaja večina opreme naših cerkva? Pred 102 leti so začeli graditi cesto Šentjur-Kozje in kaj ima ta cesta skupnega s cesto na Vršič? Čigava rojstna hiša pomemnih osebnosti ni ohranjena? Kdo nam izda gradbeno dovoljenje? Zakaj je Ferležev mlin poseben in je razglašen kot tehnični spomenik? Ko so ekipe odgovorile na 30 vprašanj, se je komisija, ki je seštevala pravilne odgovore, umaknila. V tem času sta o vlogi občinskega svetnika spregovorila prisotna občinska svetnika Peter Jevšinek in Mira Jazbec.

Seštevek pravilnih odgovorov pa je postregel z dvema ekipama z identičnim številom doseženih točk. Ekipa OŠ Slivnica pri Celju in OŠ Blaža Kocena Ponikva sta dobili dodatno vprašanje, ki je odločilo zmagovalca. Odgovoriti sta morali na vprašanje, na podlagi katerega dokumenta na občini povedo, če je zemljišče zazidljivo? Na vprašanje so pravilno odgovorili osmošolci s Ponikve in tako postali sedmi zmagovalec kviza. Največ zmag doslej na kvizu ima OŠ Franja Malgaja Šentjur – štiri, ter po eno še OŠ Hruševec, OŠ Planina pri Sevnici ter letošnji zmagovalci OŠ Blaža Kocena Ponikva.

Prizadevanja organizatorjev je pohvalil tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci. Poudaril je, da se ob pripravah na kviz osnovnošolci veliko naučijo o svoji občini. Priznal pa je tudi, da je tudi sam ob poslušanju vprašanj in odgovorov marsikaj novega izvedel. Čestital je še zmagovalcem, ki so “zmagali z občinskim prostorskim načrtom.” (Jure Godler)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več