3.8 C
Šentjur pri Celju
18/04/2024
sentjur.net

1. april: Župan in kmetje so se zedinili na suhem zadrževalniku

Šentjur, 1. 4. 2024 –  Na ponedeljkovem drugem sestanku, ki ga je sklicalo Ministrstvo za kohezijo in regioanlni razvoj v Šentjurju so se znova za pogajalsko mizo vsedle sprte strani. Tudi tokrat je ministrstvo na sestanek povabilo župana Občine Šentjur, mag. Marka Diacija, predstavnike Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije, predstavnika Direkcije za vode ter seveda lastnike kmetijskih zemljišč na področju suhega zadrževalnika Črnolica. Gre za vročo temo, ki je razjezila kmete, ki obdelujejo zemljo na razlivnem območju suheha zadrževalnika. Lastniki zemljišč (med katerimi ni veliko kmetov, ampak ti omenjeno zemljo obdelujejo o.p.p.)  so namreč pred več kot mesecem, dobili ponudbe za odkup zemlje, na kateri bo potekal suhi zadževalik.

Suhi zadrževalnik je nasip, ki bo v primeru poplav zaščitil naselje Črnolica in Nova vas ter dolvodno tudi Šentjur. Ta pa po trditvah kmetov poteka po najboljši zemlji namenjeni za kmetovanje. V začetku prejšnjega meseca so se na podobnem sestanku dogovorili, da v tem času izdelajo protokol, pridobijo seznam lastnikov zemljišč, ter izračunajo procent, kakšen del zemljišča, ki bi bi kametje izgubili bi to predstavljalo v celotni površini posamezne kmetije. Minister dr. Aleksander Jevšek je kmetom predstavil nekaj možnih rešitev – da zemljo potrebno prodajo ali jo zamenjajo z zemljo, s katero razpolaga Sklad kmetijskih zemljišč, ali pa podpišejo z državo pogodbo, s katero bi lahko zemljo v razlivnem področju še naprej obdelovali, v primeru poplav pa bi dobili povrnjeno škodo ali pa bi področje sanirala država.

Pokriti vkop

Župan mag. Marko Diaci je poudaril, da je nasip suhega zadrževalnika ključnega pomena za varovanje proti poplavam, ki so vedno bolj pogoste pa tudi nevarni. Predlagal pa je inovativno rešitev – na področju kjer bi potekal nasip, bi speljali tudi del navezovalne ceste Dramlje-Šentjur kot pokriti vkop. Tako bi rešili več težav hkrati. Malenkost dvignjena klančina bi zadrževala dovolj vode, lastnikom kmetijskih zemljišč pa ne bi bilo potrebno prodati zemlje, saj bi obdelovali zemljo nad cesto, ki bi potekala pod zemljo. Tako bi rešili več težav hkrati, pomirili lastnike zemljšč, ki bi lahko zemljo obdelovali še naprej, ter rešili tudi del navezovalne ceste.

Vpleteni prisotni so se strinjali, da bi bila takšna rešitev primerna in sprejemljiva za vse ztrani. V primeru poplav pa bi izdelali še več vertikalnih suhih zadrževalnikov, ki bi v primeru poplav zaščitili tudi najboljša kmetijska zemljišča pred razlitjem vode, ki bo ta po novem poniknila v globino in podtalnico ter delno v podzemlje rezervoarje. Koliko vertikalnih suhih zadrževalnikov bo potrebno ob nasipu izgraditi pa bodo izračunali na pristojnem ministrstvu. Po podpisanem dogovoru, bodo že konec poletja na Črnolici zagrmeli stroji, država in občina pa bo lahko počrpala 16 milijonov evropskih sredstev za ta projekt. (Jure Godler) 

Seveda gre za prvoaprilsko novičko 🙂

Sorodne novice

1. april: Žgečkljive vsebine v Zgornjem trgu?

ViP

1. april: Bi Šentjur utegnil postati mestna občina?

ViP

1. april: Šentjursko krožišče bo krasil Lintvar

Jure Godler

Na Livadi bo zrasel nov stanovanjski blok

Jure Godler

Ponikva končno dočakala svoj grb in zastavo

Jure Godler

Izjemna keltska najdba na Graščinskem klancu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več