15.9 C
Šentjur pri Celju
22/09/2020
sentjur.net
Image default

Kometiramo: Kdo ne mara šentjurske dobrotnice?

V času, ko je Slovenija dobesedno stopila skupaj pri pomoči 19-mesečnemu Krisu, je ob bok občinskemu prazniku potrebno izpostaviti tudi drugo plat medalje. Kot vemo, na osrednji občinski prireditvi ob prazniku Občine Šentjur podeljujejo priznanja zaslužnim. Kdo je zaslužen ali ni zaslužen, odločijo člani Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI) na podlagi prejetih predlogov iz razpisa. Letos je bil med prispelimi predlogi tudi predlog našega portala sentjur.net za podelitev naziva častne občanke šentjurski dobrotnici Albini Karmuzel.

Kdo je Albina Karmuzel?

Albina Karmuzel se je vključila v delovanje Območnega združenja prijateljev mladine Šentjur že leta 1994, ko se je zaposlila v vrtcu Šentjur. Svoje delo je začela kot koordinatorica za novoletno obdarovanje otrok. Po odhodu predsednice Milene Jan pa je leta 2003 prevzela tudi vlogo predsednice društva, ki jo danes opravlja že dobrih 15 let. Sodeluje tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije in je članica komisije za socialna vprašanja in članica upravnega odbora.

Njeno delo je koordinacija in izvedba rednih projektov, ki jih vsako leto izvajajo na ravni Občine Šentjur in Občine Dobje. Ti projekti so: Bralna značka, Otroški parlament, Veseli december in Letovanje otrok

Vsi projekti so organizacijsko izredno pomembni in zahtevni. Albina Karmuzel pa se je v v desetletju izkazala z organizacijo številnih akcij za izboljšanje bivalnih in življenjskih pogojev otrok. Zaradi varstva osebnih podatkov ne navajamo v vlogi imen družin, je pa večina akcij zabeležena s strani medijev. V sledečih projektih se je Karmuzlova osebno zelo angažirala, da so bili izvedeni.

  • Postavili so opremljeno enodružinsko hišo in otrokoma zagotovili normalno življenje. Vrednost projekta je bila 100.000 €.
  • Družini z dvema otrokoma je pomagala, da so dokončali gradnjo hiše – oba starša sta bila brezposelna. Danes imata že dve leti oba službo. Vrednost projekta: 20.000 €.
  • Štirim (4) družinam z invalidnim otrokom je pomagala pri prenovi stanovanja, da se sedaj lažje gibljejo in imajo dostojne pogoje življenja. Vrednost projektov: 70.000 €.
  • Osmim (8) družinam so zaradi izjemno slabih bivalnih pogojev preuredili stanovanja in jim zagotovili osnovne pogoje za bivanje. Preuredili so kopalnico, ostrešje, zamenjali okna in vrata, napeljali vodovod in centralno ogrevanje, izolirali fasado, renovirali pohištvo. Vrednost projekta: 90.000 €.
  • Štirim (4) družinam z invalidnim otrokom so pomagali pri sofinanciranju nakupa avtomobila v višini 70 % vrednosti avtomobila. Vrednost projekta je 60.000 €.
  • Družini s trojčki so kupili nov avtomobil. Vrednost projekta: 16.000 €.
  • Redno pomaga dvema otrokoma s cerebralno paralizo pri plačilu zdravstvenih terapij, ki jih ZZZS ne plačuje. Vrednost projekta: 15.000 €.
  • Srednješolki so s pomočjo donatorskih sredstev kupili koncertno violino, da je lahko opravila sprejemne izpite za študij v tujini. Vrednost projekta: 10.000 €.
  • Štirim (4) družinam je ob smrti pomagala pri plačilu stanovanjskih kreditov, da so lahko prebrodili najhujšo finančno stisko. Vrednost projekta: 35.000 €.
  • Z dvema dobrodelnima prireditvama je pomagala Vrtcu Šentjur pri opremi in nabavi igral za igrišče Planina, Šentjur, Pešnica in Kalobje v vrednosti 15.000 €.

Za socialno ogrožene zbrala 800.000 evrov pomoči

Da je Albina Karmuzel oseba, ki se v svojem prostem času razdaja za pomoči potrebne in socialno ogrožene družine in posameznike, ne bom ponovno navajal. Tudi ne bom navajal, da je v 15 letih, odkar vodi Zvezo prijateljev mladine, uspela zbrati od donatorjev okoli 800.000 evrov, ki jih je namenila pomoči potrebnim. Ob želji pomagati drugim se obrne tudi na slovenske medije, ki v njej vidijo poosebljeno dobroto, ki je v teh časih izjemno redka. Za svoja dela pa Albina Karmuzel ne zahteva plačila ali honorarja. Ves prosti čas vloži v delo in pomoč socialno ogroženim družinam.

Podpirajo vsi, samo komisija ne

Predlog za podelitev naziva častni občan so s podpisi podprle še vse šentjurske humanitarne organizacije – Rdeči križ OZ Šentjur, Župnijska Karitas Šentjur, Društvo prijateljev mladine Šentjur, Center za socialno delo Šentjur; predlog sta podprla oba častna občana dr. Janez Šmid in Mihael Bučar ter vsi lokalni mediji – sentjur.net, Radio Štajerski val in Lokalni časopis Šentjurčan.

Na veliko razočaranje vseh predlagateljev pa je komisija gladko – Z VSEMI GLASOVI PROTI – ZAVRNILA PREDLOG (?!).

Komisijo sestavljajo predstavniki posameznih političnih strank: predsednik Klemen Grdina (Županova lista), Jelka Godec (SDS), Stanislav Artiček (DeSUS), Cirila Lavbič (NSi), Nejc Valenčak (SD), Marko Vouk (SMC), Mihaela Rožej (SLS) in Rok Bukovšek (SNS). Predsedniku Klemnu Grdini (Županova lista) smo poslali tudi novinarsko vprašanje, v katerem smo ga povprašali po razlogih, zakaj je KMVVI zavrnila predlog za častno občanko Albino Karmuzel in po katerem kriteriju Karmuzlova ne ustreza nazivu častne občanke. Od prvega človeka komisije nismo prejeli nobenega odgovora.

Razpis jasno pove, da se naziv Častni občan lahko podeli posamezniku za njegov izjemen prispevek na področju znanosti, umetnosti, gospodarstva, kulture, športa in na področju drugih dejavnosti, s čimer je dosežen prispevek k razvoju, ugledu in promociji občine. Sem na humanitarnih dejavnostih zagotovo lahko uvrstimo tudi Albino Karmuzel, kar so takoj prepoznali vsi podpisani predlagatelji predloga.

Dobrota je sirota

Ponovno se je izkazalo, da tisti, ki delajo v dobro drugih, navadno dobijo le “s palico po hrbtu”, kar ravno te dni dobro občuti tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thumberg. Zagotovo Albina Karmuzel svojega poslanstva – pomagati ljudem v stiski – ne dela za priznanja in nazive, je pa prav, da ta njen trud prepoznajo drugi – v tem primeru predlagatelji predloga.

Za piko na i pa je komisija letos podelila najvišje priznanje – Ipavčevo plaketo – Društvu likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur za 20-letno delovanje, po drugi strani pa Kulturnemu društvu Planina pri Sevnici za 50-letnico delovanja le pisno priznanje. No, očitno sem tudi tukaj samo jaz malo nor! Bomo pa predlog Albine Karmuzel za častno občanko zagotovo podali znova naslednje leto, saj si šentjurska dobrotnica zasluži ta redko podeljeni naziv.

Jure Godler

Opomba: Komentar je moje osebno stališče in ni nujno stališče uredništva sentjur.net.

Sorodne novice

Kolumna: Jaz sem že v redu, krivi so drugi!

Jure Godler

GZS: Zabrišimo meje in delujmo kot eno

Tjaša Ferlež

Kolumna: Izkoristite priložnost

Bogdan Rahten

Znaka civilne zaščite v roke PGD Lokarje in Martinu Cmoku

Tjaša Ferlež

Najboljši športniki prejeli priznanja za leto 2019

Jure Godler

Kolumna: Na koga smo v resnici jezni?

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več