-0.7 C
Šentjur pri Celju
30/11/2020
sentjur.net

Babice in dedki predstavili predmete iz preteklosti

Gorica pri Slivnici, 8. marec 2020 – Shema aktivnosti članov Društva upokojencev Gorica pri Slivnici se vsako leto dopolni s kakšnim novim konjičkom, pred tremi leti se je zbirateljstvo ter posledično razstavljanje. V avli kulturnega doma so v nedeljo pripravili že tretjo edicijo razstave Kaj delajo babice in dedki pozimi.

Po tem, ko so predlani predstavili ročne izdelke ter lani domače dobrote, so letos pozornost namenili predmetom vsakdanje rabe iz preteklosti. Idejna vodja in kustosinja razstave Irena Seničar je eksponate sistematično razporedila po “cehih” – čevljarskem, šiviljskem, pleskarskem, kaligrafskem, kuhinjskem …  Videli smo lahko edinstveno leseno ključavnico, leseno “pormašino”, kolovrate, staro kolo, knjige iz 18. stoletja, kuhinjske servise, prenosni štedilnik, vsakodnevne pripomočke ipd. Prostor so našli tudi kaligrafski izdelki članic društva, ki umetnost pisanja krepijo skupaj.

Preko sto razstavljenih eksponatov je last goriških upokojencev, ki starine in z njimi spomin na pretekle čase ohranjajo kljub temu, da bi na trgu zanje iztržili mnogo “zelencev”. Z zanimanjem so si jih ogledali tako starejši kot mladi, ki jim bil marsikateri predmet popolnoma neznan. Za aktivnost v društvu ter naposled pripravo razstave, ki že tri leta spremlja tudi občni zbor goriških upokojencev, je le-to Seničarjevi podelilo posebno priznanje. (ViP)

Sorodne novice

Gorica pri Slivnici kmalu bogatejša za podjetniški inkubator

ViP

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

“Podoknica” Gorici pri Slivnici

ViP

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

#koronaintervju št. 18: Klara Hrovatič, rokometašica

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več