3.6 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

Šentjur, 18. oktober 2020 – Vlada je ob stotitnah dnevno okuženih te dni konkretno zategnila pas družbenega življenja. Včeraj so v Šentjurju odkrili tri nove okužbe s koronavirusom, v petek celo 23. Po prvem, spomladanskem valu epidemije, je bila minuli teden nova okužba odkrita tudi v Dobju.

Pereče razmere od slehernika zahtevajo veliko mero (državotvorne) odgovornosti, saj je dolžina ohromljenosti družbenega sistema odvisna od nas samih. Trenutno razpisani tozadevni ukrepi so obvezna nošnja maske v zaprtih prostorih in na prostem, izogibanje tesnim stikom in druženje nad šest ljudi (družine izvzete), prepoved prireditev, javnih shodov in verskih obredov ter prehajanje med regijami.

Hipno naraščanje števila okuženih je polno zaposlilo tudi epidemiološke službe, ki tako ne more več izdajati karantenskih odločb in v polnosti slediti stikom z okuženimi. V ta namen je bila poleti uvedena aplikacija #OstaniZdrav, ki nas opozori, če smo bili morebiti v stiku z okuženim oz. opozori druge, če smo bili okuženi sami. Princip te brezplačne aplikacije je preprost: vaš mobilni telefon si s telefonom mimoidočega izmenja naključno kodo, ki jo hrani 14 dni. Ob morebitni okužbi v svojo aplikacijo vpišete kodo, ki jo prejmete s strani NIJZ, aplikacija pa bo vsem uporabnikom, s katerimi ste bili v stiku, sporočila obvestilo o tveganju. Uporaba je popolnoma anonimna. Več si lahko ogledate v videu:

Aktiviran štab civilne zaščite

Včeraj, 19. oktobra, je na podlagi Državnega načrta zaščite in reševanja aktiviran Občinski štab civilne zaščite ob pojavu epidemije ali pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Z njim “se aktivira tudi načrt zaščite in reševanja na ravni regij in občin. Vlada RS je včeraj, 18. 10. 2020, sprejela odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Odlok o razglasitvi je v veljavo stopil danes, v ponedeljek, 19. oktobra 2020, in velja 30 dni,” pojasnjujejo na občini. Ob tem dodajajo, da do nadaljnjega omejujejo vstop v celotno občinsko stavbo, kjer delujeta tudi upravna in geodetska enota. V primeru nujnih obravnav se predhodno napovejte pri uradni osebi, sicer pa za poslovanje uporabljajte sledeče kontakte:

(foto: Vlada RS, NIJZ)

Sorodne novice

Najboljša javna stranišča v Krškem in na Ptuju. Kako je v Šentjurju?

ViP

Interes za cepljenje v Šentjurju poskočil za več kot 300 odstotkov

ViP

Na Šentjurskem trije ministri. Kustec: Kalobje bo dobilo nov šolski prostor

ViP

Kako smo precepljeni v občinah Šentjur in Dobje?

ViP

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več