18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Božiček prinesel novo prometno signalizacijo v Dobje

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je v pomladanskem času objavila javni poziv lokalnim skupnostim za sodelovanje pri razvijanju in pospeševanje preventivnih programov ter izvajanju nacionalnih akcij na lokalni ravni v letu 2017. Namen javnega poziva je bil izbor lokalnih skupnosti, ki se bodo z izvajanjem dodatnih in nadgrajenih aktivnosti vključile v nacionalne preventivne akcije AVP s posebnim poudarkom na ranljivejših skupinah udeležencev v prometu ter ključnih problemih prometne varnosti (otroci, pešci, kolesarji, hitrost). V javnem pozivu so lahko sodelovale vse slovenske lokalne skupnosti.

Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu (dalje SPV) Občina Dobje je aktivno pristopil k prijavi na omenjen javni poziv ter pridobil naslednja sredstva v okviru javnega poziva z naslova prvega sklopa poziva: digitaliziran načrt šolskih poti na podlagi izdanih Smernic za šolske poti,dva troznaka (triopana) »Šolska pot«, šest kolesarskih čelad in šest odsevnih brezrokavnikov (skupno do 216 kom) za kolesarje.

Na podlagi razpisanega drugega sklopa javnega poziva je Občina Dobje dobila možnost sofinanciranja projekta »Hitrost s preventivnim ukrepom postavitve sistema COPS@road« ob regionalni cesti. Sistem COPS@road (Collision Preventing Safety System) je sestavljen iz enega ali več svetlobnih prometnih znakov s spremenljivo vsebino ter detektorjev in služi za povečanje varnosti na nevarnih cestnih odsekih, kot so nezaznavna križišča, ostri ovinki, nepregledni podvozi itd. Z uporabo detektorjev zazna prisotnost ali približevanje prometnih udeležencev nevarnemu odseku ter jih s svetlobnim signalom opozori na potencialno nevarnost trka. Napajanje na sončno energijo zagotavlja enostavno vgradnjo z nizkimi investicijskimi stroški. Za postavitev niso potrebni večji posegi v infrastrukturo.

Občina Dobje v povezavi s SPV je od podpisa pogodbe v avgustu intenzivno začela pripravljati dokumentacijo. Ker gre za namestitev prometne signalizacije ob regionalni cesti, je bilo potrebno sodelovati z Direkcijo RS za infrastrukturo ter ostalimi izvajalci. Po podpisu pogodbe je bila pripravljena rešitev ter predlog za izboljšavo pri postavitvi prometne signalizacije, in sicer s prestavitvijo obstoječega znaka za naselje za nekaj deset metrov, kar je po mnenju pristojnih odločevalcev bistveno vplivalo k izboljšanju prometne varnosti. Pot do nove prometne signalizacije je bila dolga in naporna, vendar so v Dobju 21. decembra dobili nov opozorilni sistem COPS@road, izvajalca Aktiva signalizacija Korun d.o.o. Signalizacija je postavljena na cestnem odseku Šentjur-Dobje R« 424 v km 2,5 + 480 m na levi strani, za naseljem Dobje.

SPV verjame, da bo nova prometna signalizacija ob regionalki izjemnega pomena pri zmanjšanju hitrosti, saj je v bližini postavljene enote križišče, postajališče avtobusa, parkirišče ter bližina Osnovne šole in Vrtca Dobje, obenem gre tudi za tudi za izboljšavo s premikom obstoječega znaka za naselje na optimalnejše mesto. Evalvacija bo izvedena s pomočjo meritev hitrosti prometa na tem odseku. (N.P.F.)

bst

 

 

Sorodne novice

Pokaži kaj znaš je valilnica talentov

Tjaša Ferlež

Že drugi defibrilator v Dobju – tokrat v vasici Ravno

Tjaša Ferlež

V Dobju alkotesterje delili voznikom

Jure Godler

Sedem gradbenih parcel za dobjansko podjetništvo

Jure Godler

Ne samo 40 dni, brez alkohola že več kot 40 let!

Jure Godler

Kdaj do primerne infrastrukture za pešce in kolesarje v Dobju?

Natalija Plemenitaš Fuchs
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več