17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

“Branje je za mišljenje kot telovadba za telo”

Šentjur, 24. 5. 2023 – Občinska zveza prijateljev mladine Šentjur je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pripravila tradiconalno prireditev Zlata bralka, zlati bralec. V okviru tega projekta in s sodovanjem Društva bralna značka Slovenije so podelili prinzanja najboljšim bralcem, ki so vsa osnovnošolska leta brali za bralno značko. “V Občinski zvezi prijateljev mladine Šentjur se že vrsto let trudimo, da bi se branje med mladimi čim bolj razširjalo in da bi se otroke s knjigo in branjem čim bolj zastrupljalo,” je uvodoma povedela Albina Karmuzel, predsednica ZPM Šentjur. Progam bralne značke je že na predšolski stopnji izredno pomemben, da otroci vzljubijo knjigo, ki jim je potem doživljenjska spremljevalka.

“Naše sporočilo je, da je potrebno nagraditi vse, ki so si za svojo spremljevalko in prijateljico izbrali knjigo. V teh letih je večina spoznala, da je knjiga zvesta prijateljica in v mnogih trenutkih tudi najboljša družba,” je še povedala predsednica ZKD Šentjur. Poudarila je, da kljub temu, da dobimo na internetu vse informacije, je branje še vedno poseben užitek, ko se s knjigo v roki preselimo v drugi svet. Izpostavila je tudi pomembnost šolskih knjižnic, še posebej pa knjižničarke in mentorice bralne značke.

Znanja ne more nihče vzeti

Zbrane zlate bralce pa je pozdravila tudi Katja Kladnik, predstavnica Knjižnice Šentjur. “Veseli smo, da je danes zbranih toliko zlatih bralcev in mnogi med vami so tudi redni obiskovalci naše knjižnice,” je uvodoma povedala Kladnikova. Čestitala jim je za devetletno prebiranje knjig in s tem osvojitev naziva zlati bralec. Izpostavila je, da pridobljenega znanja ne more nihče vzeti.

V kulturnem programu pred podelitvijo je nastopil Boštjan Gorenc Pižama. Zlate bralce je spraševal o knjigah, ki jih je prevedel ali napisal ter stestiral znanje zlatih bralcev o slovenski književnosti. Vse pa je komik zavil v tančico smeha in zabavnih paralel. Med drugimi tudi, kateri slovenski pesnik je prvi izdal pesniško zbirko (Valentin Vodnik – Pesme za pokušnino) in dokazal, da Vodnik vendarle ni izdal prve pesniške zbirke 1806. Pred njim je bila izdana še Štiri pare kratkočasnih novih pesmi Pavla Knobla (1801), a so njegove pesmi bile manj primerne, saj je ta pisal o prdenju ipd.

Priznanja

Za konec pa so organizatorji dogodka in Boštjan Goren Pižama podelili poimenska priznanja zlatim bralcem, knjižna darila pa bodo ob zaključku šolanja prejeli v šoli. Priznanja so prejeli zlati bralci iz:

  • OŠ Slivnica pri Celju – Ana Bobnar, Anže Kupec Arzenšek, Nik Krajšek, Miha Mastnak, Sara Mastnak, Zoja Planko, Nik Poljšak, Eva Štajner, Ema Skale, Lucija Verk, Gal Tržan in Kristina Tržan.
  • OŠ Planina pri Sevnici – Lenart Škoberne, Lan Kolar, Jakob Doler, Laura Kunšek in Anja Jazbec.
  • OŠ Blaža Kocena Ponikva – Iva Zabukovšek, Lara Tovornik, Teja Zabukovšek, Nena Sovinc, Ajda Preskar, Gašper Pevec in Filip Madžarič.
  • OŠ Dramlje – Lara Horvat, Ana Bobnar, Tinkara Lipovšek, Tjaša Štrajhar, Ana Korenjak, Leja Voga, Lana Pobirk in Maša Holcinger.
  • OŠ Hruševec Šentjur – Neja Brečko, Iva Novak Sitar, Alina Kresnik, Nika Kukovič, Taja Štrukelj in Lučka Oset.
  • OŠ Franja Malgaja Šentjur – Leja Miša Kolar, Laura Vodišek, Nik Križmančič, Vid Vehovar, Tian Stojan, Eva Lana Jager, Marcel Vouk, Tina Zalokar, Sara Ferlič, Neža Lukanc, Aljaž Gajšek, Eva Mezgec, Neja Kovačič, Kaja Smole in Ela Ema Fendre.

Albina Karmuzel je na koncu prireditve obljubila, da bodo v ZPM Šentjur še naprej skrbeli za organizacijo prireditve Zlati bralec in da bodo knjižničarke še naprej spodbujale k branju. Za konec pa je organiztorica podelila tudi rožice še knjižničarjem in slavistom, ki so za bralno značko najbolj zaslužni. (Jure Godler)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več