14.7 C
Šentjur pri Celju
22/05/2024
sentjur.net

Brez kmetov ni ne kruha, ne naroda

V stranki Nova Slovenija podpirajo mirne proteste in zahteve kmetov. Trenutna vlada kmete sooča z vse bolj administrativno zahtevnimi izvedbami ukrepov skupne kmetijske politike ter omejitvami gnojenja in rabe sredstev za varstvo rastlin. Vse več je težav z divjadjo in zvermi, bonitirajo se kmetijska in gozdna zemljišča. Vse ostrejše so tudi zahteve glede varovanja okolja. Omejitveni režimi s strani države so vse pogostejši in posegajo v zasebno lastnino kmetovalca, ne da bi bili ti o tem sploh obveščeni. Pri nekaterih je resno ogrožen tudi njihov obstoj kot kmetovalcev oziroma pridelovalcev hrane.

V boj za enega ključnih stebrov

V Državnem zboru se iz vrst NSi za kmete najbolj goreče borita poslanki Vida Čadonič Špelič in Iva Dimic. Slednja je v preteklem tednu sklicala skupno nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kmetje se na območju Nature 2000 in na območjih okoljsko občutljivega trajnega travinja namreč soočajo z vedno strožjimi omejitvami glede uporabe fitofarmacevtskih sredstev, kar prinaša oteženo kmetovanje na teh površinah.

Predsednica odbora za kmetijstvo dr. Vida Čadonič Špelič se pri svojem delu posveča povečevanju samooskrbe z zelenjavo in poljščinami, namenjenimi za prehrano ljudi. Zavzema se tudi za krepitev pomena živinoreje na slovenskih tleh ter kmetijstva nasploh. Z veliko zaskrbljenostjo pa trenutno spremljajo izgradnjo kanala C0 v Ljubljani, kjer je poleg pitne vode ogrožena tudi lastninska pravica in pravica do kmetovanja na tem območju. Kot pravijo, v Novi Sloveniji razumejo kmetijstvo kot enega ključnih stebrov za življenje na podeželju in njegovo ohranitev. V NSi se bodo borili za to, da kmetijstvo in gozdarstvo tudi v prihodnje zagotavljata delovna mesta, trajnostno proizvodnjo, porabo surovin ter ohranjanje kulturne krajine na podeželju.

Ob vsem tem je svojo skrb izrazila tudi občinska svetnica N.Si Cirila Lavbič, ki pravi takole: »Kmetje, mladi,stari, veliki, mali so z mirnimi protesti po vsej državi dali vedeti,da se ne strinjajo z trenutno kmetijsko politiko. Saj le ta ni oblikovana z kmeti in za kmeta. Tudi sama sem mnenja, da si v Sloveniji, ki je majhna in prelepa država, želimo kmetijstva,s katerim bomo dostojno živeli kmetje, potrošniki in narava.«  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Slomškova Ponikva gostila kmete

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več