17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Djembe razbijale po Gustavu

Šentjur, 13. 1. 2018 – V Centru kulture Gustav je Nastija Močnik, vodja območne izpostave JSKD Šentjur, organizirala zanimivo glasbeno delavnico. V goste je povabila Andreja Zobariča, tolkalista iz Dolenjske, ki je s sabo za vsakega udeleženca delavnice prinesel tradicionalno afriško tolkalo – djembo. Trinajst udeležencev različnih starosti in glasbenega znanja je pod Zobaričevim vodstvom tolklo po djembah in se učilo osnov zahodnoafriških ritmov.

V zabavnem skupinskem bobnanju je vsak posameznik ustvarjal skupni ritem ali pa ob ritmu improviziral. Sprva so se udeleženci delavnice dodobra ogreli z “lastnimi instrumenti” – rokami, nogami in glasom. V nadaljevanju so se naučili osnovnih udarcev, enostavnih ritmičnih fraz in ritmičnih iger. Na koncu pa so z ostalimi instrumenti še glasbeno improvizirali.

Zobariča so afriški ritmi pritegnili pred desetimi leti, ko se je udeležil Bobnarskih krogov v Zagrebu in drugih tečajev afriških ritmov. Znanje pa je dopolnjeval tudi na intenzivnih delavnicah na kontinentu, s katerega djembe izvirajo – v Afriki. “Danes sem v Šentjurju neizmerno užival in želim si, da bi delavnico še ponovili,” je za konec povedal Zobarič. (Jure Godler, foto: Nastija Močnik, Jure Godler)

Sorodne novice

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler

Jure Ivanušič navdušil na novem prizorišču v Gorici pri Slivnici

ViP

Moja razstava ilustracij

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Kresnice in Jakobčani na območni reviji

Jure Godler

Orglice in ljudsko petje na Botričnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več