21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Domovina, pogum in svoboda skozi oči osnovnošolcev

Šentjur, 7. 11. 2014 – V sklopu prireditev Malgaj trka so v prostorih Galerije Zgornji trg slovesno otvorili razstavo likovnih del osnovnošolcev iz občin Šentjur in Dobje. Na prvo oktobrsko soboto se je na likovni delavnici v prostorih osnovne šole Franja Malgaja v Šentjurju zbralo kar 27 učencev  z namenom ustvarjati na temo domovina, pogum in svoboda. Za to temo so se organizatorji delavnice odločili zaradi letošnje obletnice, 120-letnice rojstva pogumnega narodnega junaka Franja Malgaja, ki se je boril za svobodno domovino. Otroci so ustvarjali pod mentorstvom Špele Kotnik (OŠ Dramlje in OŠ Blaža Kocena Ponikva), Katje Gajšek (OŠ Hruševec Šentjur), Marije Kukovič (POŠ Kalobje), Francke Hvalc (OŠ Planina pri Sevnici in OŠ Dobje), Nataše Himmelreich (OŠ Slivnica pri Celju), Iva Brodeja (OŠ Franja Malgaja Šentjur) in Petre Artnak (POŠ Blagovna). Razstava bo na ogled do 15. decembra.

Po kratkem uvodu povezovalke prireditve Nastje Močnik je besedo dobil vodja delavnice Ivo Brodej. “Kot je že bilo rečeno, so te tri besede takšne, ki imajo zgodovinsko težo, besede, ki nam, odraslim, ki imamo za sabo že težo let, pomenijo verjetno kaj drugega, kot tem našim otrokom. Zato boste v teh delih zaman pričakovali, da današnji otroci upodabljajo heroje, ki smo jih v teh letih po drugi svetovni vojni poznali mi,” je začel svoj nagovor, v katerem je na kratko orisal, kako so se otroci odzvali na zelo široko temo.

Za kratek glasbeni premor  je poskrbela Eva Vrečko. Odlična violinistka, ki kljub temu, da je še vedno osnovnošolka, šolanje violine nadaljuje na koservatoriju v Gradcu in na srednji glasbeni šoli v Celju, je v glasbenem premoru zaigrala drugi stavek Haydnove sonate.

Kratkem povzetku preteklih in prihajajočih prireditev je sledila podelitev daril vsem sodelujočim na likovni delavnici. Vsi učenci so v dar dobili skicirke, za katere mentorji upajo, da jim bodo v prihodnje čim bolj koristile in da bo izpod njihovih rok prišlo še kakšno delo, ki bo romalo na kakšno drugo razstavo. (Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Jure Godler

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Šentjurčanki med najbolj uspešnimi politiki septembra

ViP

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več