20.9 C
Šentjur pri Celju
01/06/2023
sentjur.net

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Šentjur, 23. 9. 2021 – V okviru občinskega praznika Občine Šentjur so v Galeriji Zgornji trg odprli novo razstavo. Poimenovali so jo 20 akvarelnih podob Zgornjega trga, umetniška dela pa so nastala na srečanju slikarjev prvega likovnega ex tempora zgodovinskih mest Slovenije. Leto 2021 je leto Josipa Ipavca in razlog za številna in raznolika spominjanja nanj in na njegov rojstni kraj. Slikarske upodobitve našega starega trga so pogoste, med drugimi jih je velikokrat slikal Josipov sin Joži Ipavec. Šentjurčane pa je razveselilo odkritje akvarelnega bloka dr. Herberta Kartina, ki je med leti 1948 in 1953 naslikal več kot 20 podob Zgornjega trga, ki so se ohranile kot dragocen del naše kulturne dediščine.

Dovolj tehtnih razlogov torej, da sta organizatorja – območna izpostava JSKD in Občina Šentjur – k sodelovanju povabila Združenje zgodovinskih mest, v katerem je tudi Šentjur po zaslugi Zgornjega trga. “Kulturna mreža območnih izpostav Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ponuja odlične možnosti sodelovanja tako zaradi prisotnosti naših izpostav v vseh zgodovinskih mestih kot zaradi vključenosti velikega števila slikarjev v skladova srečanja, dogodke, natečaje in razstave,” je povedala vodja izpostave Anita Koleša.

Sodelovanje

Uvodoma je zbrane pozdravil tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. “Že pred leti smo začrtali našo skupno pot zgodovinskih mest in se združili. Imamo veliko načrtov za prihodnja sodelovanja, vesel pa sem, da smo aktivni tudi na kulturnem področju,” je dodal župan. “Le združeni lahko pokažemo širši skupnosti, kaj v naši državi zmoremo narediti na vseh področjih,” je zaključil župan.

Spregovorila je tudi generalna sekretarka združenja Mateja Hafner Dolenc, ki se je zahvalila Koleševi za pobudo in realizacije prve kolonije. “S tem smo dokazali, da kultura res živi v zgodovinskih mestih,” je dodala. “Ta glas pa mora seči do odločojočih, da bo ta kultura še bolj aktivna,” je še povedala. Ob tej razstavi pa je šentjurska izpostava JSKD tesno sodelovala z izpostostavo Novega mesta, saj bo ravno tam gostovala naslednja tovrstna razstava.

V duhu tega sodelovanja so kot gostje kulturnega programa bili ravno novomeščani – vokalistka Kristina Kastelic in pianist Jernej Fabijan. Še pred njunim nastopom je navdušila Vokalna skupina OŠ Hruševec, ki je premierno zapela priredbo pesmi Josipa Ipavca Imel sem ljubi dve za mešane sestave šentjurskega skladatelja Petra Tovornika. Vokalno skupino vodi Mojca Krevel. O akvarelih in slikarski tehniki je spregovoril tudi akademski slikar Denis Senegačnik. Organizatorji likovnega srečanja so za odkupno nagrado predlagali akvarel domačega slikarja Iva Brodeja, to je podobo Zgornjega trga, ki ga bo občina Šentjur uporabila kot promocijo starega trga mesta Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Jožica Orač odprla razstavo svojih del

Tjaša Ferlež

Revidirali veliko akcijo pogozdovanja na Krasu

Jure Godler

Ko si likovna umetnost, vezenje in poezija podajo roke

Jure Godler

Umetniško delovanje obeležila s 36. samostojno razstavo

Jure Godler

Prva samostojna razstava Katarine Jazbinšek

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več