14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Dvajset let v skladu s kulturo

Šentjur, 13. 10. 2019 – “Obletnice spremljajo pomembne besede. Ena takih je poslanstvo, ki ga mora vedeti vodja izpostave, tudi če ga zbudiš sredi noči,” je uvodoma v brošuri zapisala vodja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti izpostave Šentjur Anita Koleša. Brošuro, ki so jo sicer obiskovalci slavnostne prireditve ob praznovanju 20-letnice sklada prejeli na koncu prireditve – da se ne bi dali preveč motiti in preštevati, koliko točk nastopajočih je še do konca nastopa. Prireditev so začeli s pravim šokom za obiskovalce – pevci Mešanega pevskega zbora Sonce iz Ponikve so pripravili pravi flash mob. Pevci zbora so vstajali kar iz sedišč IKC-ja, se postavili pred oder in zapeli dve pesmi.

Če je kdo po uvodnem kulturnem šoku pričakoval, da se bo na odru prikazala katera od gostiteljic ali aktualna vodja izpostave Anita Koleša ali Nastija Močnik, ki je izpostavo vodila med leti 2014 – 2018, se je pošteno uštel. Vodji izpostave sta se pojavili na videoposnetku. V prikupnem video intervjuju sta se pogovarjali z novinarko Barbaro Gradič Oset. Video intervju sta zapeljali tako, da se je vedno navezal na naslednjo točko nastopa.

Številni nastopajoči

Na šentjurskem odru so se zvrstili MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur, otroška gledališka skupina OŠ Franja Malgaja Šentjur, skupina za izrazni ples Jabuke, Ljudski pevci Paridolske korenine z godcema Vikijem Novakom in Denisom Lenartom, Šansonet, Plesno društvo Predmestje, Urban Kolar na trobenti in Andraž Frece na harmoniki, Žurdov, projektni otroški pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici in OŠ Lesično ter tenorist Matjaž Stopinšek in pianist Simon Dvoršak. Če bi iskali skupne točke nastopajočih, bi jih našli le s težka. Če pa bi jih povezali v uspešne projekte in srečanja, ki jih izvaja ali sodeluje pri organizaciji JSKD, pa bi našli tudi rdečo nit, ki sta jo spretno spletli vodji izpostave.

Na odru smo lahko opazili skupine, ki so nastopale na regijskih in državnih srečanjih, ki jih organizira sklad, ali so se spomnili prelomnih prireditev – kot je opera Teharski plemiči … Na koncu programa so obiskovalci le dočakali obe prvi dami šentjurske kulture – Anito Koleša in Nastijo Močnik. Dejstvo je, da je ravno zaradi prisotnosti sklada v Šentjurju vzklila močna zdrava kultura, ki svoje delo vsako leto nadgrajuje in dopolnjuje. Tako smo v številnih kulturnih panogah v samem slovenskem vrhu. Nekatere zamisli so postale stalnica naše kulturne ponudbe – abonma Gustav, ŠentRock, Šentjursko poletje, Etno Botričnica, Moja razstava, literarni zbornik, Galerija Zgornji trg in številne druge.

Direktorja

Na oder sta povabila tudi bivšega direktorja sklada Vojka Stoparja ter aktualnega direktorja Marka Repnika. S slednjim sta obe naši vodji sodelovali že, ko je bil vodja izpostave v Žalcu. Za konec prireditve sta povabili tudi “nekoga, brez katerega ni skoraj nobenega kulturnega dogodka”Rajka Vrečka, ki na Ipavčevem vrtu vedno poskrbi za dobro kapljico in hrano. Ta je na oder prinesel tudi šampanjec, s katerim so nazdravili dvema desetletjema skladove kulture. Prireditev so zaključili s citatom Andreja Rozmana Roze: “Če ne bomo kulturni, bosta Rdeča kapica in babica ostali v volkovem trebuhu. Srečno, dragi prijatelji kulture!” (Jure Godler)

Sorodne novice

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

20 let Folklornega društva Sveti Štefan

Milenka Blažević

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Jure Godler

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več