6 C
Šentjur pri Celju
19/10/2021
sentjur.net

Folklora 63′ je pripravila koncert za etno sladokusce

Šentjur, 30. 11. 2019 – Folklora 63′ je svoj koncert v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pričela “zlajnano”. Uvodoma je nastopil Jože Jošt s svojo lajno. Prireditev je moderiral Miha Kundih, ki si je gostitelje pošteno privoščil, zlasti zato, ker v skupini pleše tudi njegova tašča. Slednja ima ob plesnih naporih tudi življenjsko zavarovanje 50 plus, ki je namenjeno tistim, ki “želijo zagotoviti finančno zaščito bližnjim,” Seveda so njegove šale padle na plodna tla in nabito polna dvorana že na začetku razgibavala obrazne mišice.

Folklora 63′

Potegnil je tudi vzporednice generacije 1963, ko se je rodilo veliko znanih imen: Michael Jordan, Helena Blagne, Brad Pitt, Borut Pahor in ljubitelj šentjurskih znamenitosti Miro Cerar. Večina plesalcev Folklore 63′ se je seznanila s plesom že v osnovni šoli, kasneje pa tudi v Folklorni skupini skladateljev Ipavcev Šentjur. Leta 1989 je skupina uspešno plesno dejavnost zaključila, v letu 2009 pa so na povabilo Folklornega društva Šentjur ponovno zaplesali. Večina plesalcev se je povabilu odzvala in ugotovila, da so še vedno željni druženja in plesa. Tako so ustanovili sekcijo Folklora 63′, ki deluje še danes. Repertoar plesov pa nadgrajujejo.

Po uvodni salvi smeha so nastopili gostitelji večera – člani folklorne skupine Folklora 63′ s spletom Gorenjskih plesov – delovni plesi. Tako so v sklopu zaplesali Ta potrkana, Mrzulin, Žakle šivat, Kovtre šivat in Ples z metlo. Odrsko postavitev za točko je naredila Tončka Marolt.

Odlični gostje

Na koncert so gostitelji plesnega večera z naslovom Zaključimo dan s plesom povabili kar nekaj odličnih plesnih skupin iz Šentjurja in drugod iz Slovenije. Prvi gostje so bili Šaleško folklorno društvo Koleda iz Velenja. Zaplesali so Plese iz Rezije, kjer je zanimivost ta, da se plesalci in plesalke nikoli ne primejo, temveč plesalca vseskozi menjata svoji mesti. Postavitev prikazuje ples za novoletni večer, ko si nabornik in dekleta izmenjujejo šopke. Plesalce sta na violini in čelu spremljala godca.

Sledil je ples, ki ni sodil ravno med folklorne plese. Nastopila je skupina Sahar iz Šentjurja, ki jo vodi Nina Ploštajner. Zaplesali so orientalski ples Saidi, ples s palico. Je folklorni ples iz Egipta, plesalke pa so predstavile bolj moderne ples Raks Assaya, ki je bolj ženstven in nežnejši od moškega saidi plesa Raks Tahtiba. “Po domače gre za razgibavanje medenice,” jih je napovedal Kundih.

Po orientaskem plesu pa so se znova vrnili na slovensko etno območje. Zaplesala je Folklorna skupina Podkev iz KTD Miklavž pri Ormožu, ki deluje že 10 let. Večina njihovih plesov, ki jih znajo, so štajerski plesi najpogosteje iz vzhodnoštajerske. Zaplesali so Če eno ta zamen, kjer si fantje in dekleta z drobnimi nagajivostmi ponagajajo. Kljub vsemu pa si svojo naklonjenost kažejo skozi ples.

Od plesa do glasbe

Gostitelji prireditve Folklora 63′ pa so povabili na koncert udi glasbeno skupino Šent trio. Skupina iz Šentjurja je nastala spontano z idejo, da sebi v spomin v glasbenem studiu trije prijatelji zabeležijo večletno preigravanje narodnozabavne glasbe. Ideja je zrasla na peskovniku Vilka Cimermana, na kitari pa se mu je pridružil Ivan Ljubej in Beno Pečar na bas kitari.

Vendar zanimivega koncerta še ni bilo konec. Od narodnozabavne glasbe so se prestavili v Indijo. Skupina Sahar je prikazala čare plesa Bollywood. Plesalke, ki vadijo pod budnim očesom Nine Ploštajner, so vedoželjne in vztrajne in vedno pripravljene na nekaj novega. Koncert pa so zaključili gostitelji s plesi iz okolice Trsta. Trst je bil nekoč pristanišče Avstroogrske monarhije. Plesalci so z uvodno melodijo Stu ledi vabili plesalke na ples. Ples ima podobnosti mazurke, ki je bil v višjih slojih pogosto prvi – otvoritveni ples.

Zahvale

Za konec koncerta se je vsem zahvalil tudi vodja Folklore 63′ Robert Brežan. “Vesel sem, da smo uspeli na šentjurski oder spraviti 78 glasbenikov in folklornikov. Izbrali smo precej različne pokrajine, s katerimi smo se predstavljali,” je povedal vodja skupine. “Lepo je, da nas druži ples in dobra volja, ki smo jo danes tukaj tudi pokazali,” je še povedal in se zahvalil gostujočim skupinam in posameznikom, ki so sodelovali na koncertu. Koncert Zaključimo dan s plesom pa je zagotovo bil presežek folklornega nastopanja pri nas. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ipavčevi dnevi se začenjajo s koncertom Urške Arlič Gololičič

Jure Godler

S plesom obudili čare in skrivnosti orienta

Jure Godler

Dolenjski večer z Bort Rossom Pri kulturni pip’ci

Jure Godler

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Zvok Zarjine pesmi preplavil Planino

Tjaša Ferlež

Il Divji na pohodu dvignili Planino na noge

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več