19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

Franjo Malgaj je nagovoril tudi državnozborske poslance

Ljubljana, 15. 11. 2014 – V Občini Šentjur še z posebnim ponosom letos obeležujemo 120-letnico rojstva domoljuba in borca za severno mejo, našega rojaka Franja Malgaja. Posebna delovna skupina je pred časom pripravila pester programski nabor dogodkov, s katerimi so različni ustvarjalci v drugi polovici leta osvetlili več plati življenja in boja mladega junaka, zaslužnega za formiranje meja slovenske domovine glede na etnično narodnostno poselitev. Najbolj so se Malgaju posvetili mladi, ki so ga raziskovali skozi literarne, filmske in likovne razmisleke, osrednjo prireditev Malgaj trka so z odlično predstavo obogatili učenci šole, ki ponosno nosi njegovo ime, vrstile pa so se tudi priložnostne razstave in prireditve, na katerih organizatorji niso pozabili niti na pomembno obletnico – 100-letnico prve svetovne vojne.

Posebno čast so Franju Malgaju izkazali tudi v Državnem zboru RS v Ljubljani, saj so danes dopoldne, v preddverju slavnostno odprli razstavo Poročnik Franjo Malgaj, častnik generala Rudolfa Maistra, borec za severno mejo, ki jo sestavlja šest mobilnih panojev s fotografijami in zapisi o Malgaju. Odprtja razstave Knjižnice Šentjur in Domoljubnega društva Franjo Malgaj Šentjur – čast otvoritvenega dejanja pa je pripadla predsedniku DZ dr. Milanu Brglezu – se je udeležil šentjurski župan mag. Marko Diaci. V programu so sodelovali recitatorka Lucija Luskar, fantovski kvartet Cabaret in direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset, prireditev je povezovala poslanka DZ Anita Koleša.

Rezervni poročnik Franjo Malgaj je prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto prostovoljno prišel na Koroško, da bi koroške Slovence priključil njihovi matični domovini. Malgajeva zasluga je, da je Mežiška dolina, ki danes šteje skoraj 26.500 prebivalcev, pripadla Jugoslaviji oz. matični domovini Sloveniji. (vir: Občina Šentjur, foto DZ)

Sorodne novice

Nov začetek med obrazi, mesti in osati

ViP

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Jure Godler

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več