14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Šentjur, 28. 10. 2022 – Petkovo popoldne so predramile sirene gasilskih vozil, ki so odzvale klicu na pomoč. Zagorelo je namrek v novem delu Doma starejših Šentjur – v razdelilni omarici v kletnih prostorih Hiše Gustav. Obstajala je nevarnost, da se požar razširi še v kurilnico, kjer je plinska peč za ogrevanje prostorov. Stanovalci iz sob so se že pred prihodom gasilcev PGD Šentjur umaknili na označeno zbirališče. Vodja intervencije, Danilo Matoš je ob prihodu ugotovil, da nekaj osebam ni uspelo rešiti iz zadimljenega objekta.

K sreči je šlo le za gasilsko vajo, s namenom usposobiti posameznike, da bodo sposobni ravnati in ukrepati ob nesrečah in pravilno izvajati postopke evakuacije po označenih poteh. Pomembno je tudi to, da skupaj na vaji ugotovijo pomankljivosti pri evakuaciji. Gasilska enota, ki je bila za namen vaje sestavljena iz prekajenih gasilskih mačkov, do gasilcev operativcev začetnikov in s tako vajo pridobivajo dragocene izkušnje. Po pregledu prostorov so gasilci odkrili dva zaposlena, ki se nista uspela pravočasno rešiti in so jima pomagali na varno. Požar na razdelilni omarici pa uspešno pogasili.

Društvo z največ intervencijami

Po končani vaji, so se šentjurski gasilci postavili v postroj. Nagovoril jih je poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok. “Pokazalo se je, da je stopnišče brez ustrezne razsvetljave, namesto požarnih vrat na hodnikih so navadna vrata, s katerimi požara gasilci ne moremo omejiti,” je o pomanjkljivostih spregovoril Cmok. Zahvalil se je vodstvu Doma starejših Šentjur, ki so vajo omogočili, sami pa se seznanili s postopkom reševanja in težavami, ki jih pri tem imajo reševalci. Pohvalil je PGD Šentjur, saj so v letošnjem letu do sedaj opravili okoli 70 intervecij, kar je zgodovinski rekord celotne zveze.

Gasilce je pozdravila tudi direktorica Doma starejših Šentjur, Vesna Vodišek Razboršek. Čestitala je gasilcem ob odlično opravljenem delu. “Ob vas se počutimo zelo varne. Ste naši večni zavezniki v tem okolju,” je povedala direktorica. Izrazila je upanje, da bo to sodelovanje ostalo tudi v prihodnosti. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler

Odobrena sredstva za izgradnjo CIDO Šentjur

Jure Godler

72 intervencij in 721 udeleženih operativcev

Jure Godler

Gasilska vaja: Pogasili objekt z nameščenimi sončnimi celicami

Tjaša Ferlež

Gasilska vaja: Strela zanetila požar na veliki kmetiji

Jure Godler

Pevske vaje zaključili ob zvoku siren

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več