15.9 C
Šentjur pri Celju
21/10/2020
sentjur.net

Igrali so se gledališče – zelo uspešno

Šentjur, 16. 3. 2018 – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Šentjur, vsako leto organizira Območno srečanje gledaliških skupin osnovnih šol občine Šentjur, pod imenom Igrajmo se gledališče. Vodja izpostave Šentjur Nastija Močnik, je tokrat prejela kar sedem prijav dramskih del, postavljenih na oder, v katerih igrajo naši osnovnošolci. Zaradi lažje koordinacije je srečanje razdelila na dva dela. V prvem sklopu so se predstavile šole, ki sodijo v šentjurski rajon šol – OŠ Franja Malgaja Šentjur s podružnico POŠ Blagovna in OŠ Hruševec Šentjur.

Kot prvi so se predstavili mladi igralci Teatra (nade)budnih OŠ Franja Malgaja s predstavo Kako dobiti vlogo hrasta? Prestavo je napisala in režirala Bojana Potočnik, njene predstave pa so v zadnjih letih praviloma zelo visoko uvrščene na regijska in državna srečanja. Tokrat se je lotila komedije in v predstavi Kako dobiti vlogo hrasta? lahko zaznamo kar nekaj avtobiografskih potez učiteljice slovenščine.

Učenci šentjurske podružnične šole Blagovna so prav tako izbrali tekst domačega avtorja, pisatelja in komika Toma Coste, predstavo Blagovna magnifique pa je režirala Edith Paliska. Tom Costo je zgodbo črpal iz zgodovine kraja, velik del pa osnoval na različnih mitih in legendah. Igra pa govori o dveh žabcih, ki priskakljata na obisk dedku Krištofu, ki živi na Blagovni.

Tudi tretjo predstavo po vrsti so zaigrali malgajevci, ki igrajo v Otroški gledališki skupini. Spopadli so se z delom Marie Blazejovsky Ema Pipifilipi. Režiserke igralno-plesne predstave pa so bile kar tri Laura Senger Jakončič, Alenka Žolgar Jakopič in Ksenija Steblovnik Rak. Zgodba govori o galebih, ki se pripravljajo vzleteti – in vsem, tudi samčkom, je ime Ema. V celi generaciji pa se najde tudi galeb, ki pa noče biti samo Ema, hoče, da mu je ime Ema Pipifilipi. Posledično se odloči izločiti se od skupine in gre po svetu iskat srečo, spotoma pa se nauči, koliko pomeni družina.

Na oder so stopili tudi igralci OŠ Hruševec Šentjur. Zaigrali so gledališko predstavo Olge Pavšič Okostnjak v omari. Za režisersko palico je prijela Helena Esih. Predstava je postavljena v šolo, kjer so učenci precej neenotni med sabo, se pretepajo in nagajajo. Svoje moči pa združijo za razredničarko, ki ima rojstni dan. Seveda ji zraven tudi zaplešejo in recitirajo pesmi.

Gledališko ustvarjanje naših osnovnošolcev je budno spremljal Damjan Terbovc, ki je bil na koncu prvega dela navdušen nad prikaznim. “Če bi rekel kar koli drugega kot absolutni presežek, bi lagal,” nam je zaupal selektor. Poudaril je, da si je ogledal predstave s šole, ki je bila lansko leto razglašena za kulturno šolo in je dobila posebno nagrado, ter izrazil navdušenje nad vsemi tremi predstavami. Katero predstavo pa bo selektor izbral za regijski nivo, pa je bil še zelo skrivnosten, saj ga v prihodnjih dneh čaka še kar nekaj gledaliških srečanj v regiji. (Jure Godler)

Sorodne novice

Matic Romih: »Namesto besed uporabljam melodijo.«

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več