1.3 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Šentjur, 21. 5. 2021 – To je krasna obitelj, ti Ipavci” je naslov potujoče razstave, ki so jo pripravili v Zgodovinskem arhivu Celje na temo rodbine Ipavec. Razstavo so na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom Šentjur postavili že 6. maja, ob izidu tiskanega kataloga pa so organizatorji in pobudniki sklicali novinarsko konferenco in razstavo tudi uradno predstavili. Avtor razstave je dr. Aleksander Žižek iz Zgodovinskega arhiva Celje.

Novinarsko konferenco, ki jo je vodila Anita Koleša, vodja JSKD OI Šentjur, so otvorili pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur, z najbolj znano zborovsko skladbo Josipa Ipavca – Imel sem ljubi dve. Po odpeti skladbi pa so pevci odšli proti Planini pri Sevnici, kjer bodo skupaj z združenimi zbori Dramelj in Planine sodelovali pri snemanju dokumentarca o Josipu Ipavcu. Uvodoma je zbrane predstavnike medijev pozdravila vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah. Izpostavila je, da se ukrepi NIJZ počasi sproščajo in verjame, da bomo lahko v prihodnjih mesecih izvedli čim več dogodkov, predvidenih za leto Josipa Ipavca, in drugih tudi v živo. Poudarila je, da imajo v Lokalnem programu za kulturo na občini zapisano tudi sodelovanje z Zgodovinskih arhivom Celje in ddr. Grdina je svoj arhiv, vezan na družino Ipavec, zaupal temu inštitutu.

V atraktivnejši obliki vračajo zbrane arhive

Direktor Zgodovinskega arhiva Celje, dr. Borut Bagatelj je dodal, da so v arhivu takoj vedeli, kam postaviti premierno razstavo o rodbini Ipavcev – torej v njihov rodni kraj Šentjur. Arhiv zbira gradivo iz celotne regije, okolju pa urejeno in v “atraktivnejši obliki” vrača ravno s takšnimi razstavami, kot je “To je krasna obitelj, ti Ipavci”. Tudi Bagatelj je izpostavil plodno sodelovanje z ddr. Grdino, ki traja že več kot desetletje. Z njegovim zbranim gradivom so tako dopolnili že obstoječ arhiv o Ipavcih.

Več o vsebini razstave pa je spregovoril avtor dr. Aleksander Žižek. “Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov,” je začel predstavititev. Z razliko od drugih razstav, kjer se avtorji sprašujejo, kje bodo dobili dovolj arhivnega materiala, je pri Ipavcih ravno obratno. Tokrat so se namenoma odločili za štiri “najbolj impozantntnim firuam” iz družine Ipavcev – Francu, Benjaminu, Gustavu in Josipu. “Vzpon te družine se je začel z belokranjskim sorodnikom Francem, ki je s svojo sposobnostjo in prodornostjo vzpostavil pot uspeha svoji družini, ki se je v pol stoletja razvila v to, kar dinastija Ipavec danes predstavlja,” je povedal dr. Žižek.

Vsak izmed potretirancev pa je na svoj način poseben. Izpostavil je tudi tragičnega junaka Josipa Ipavca, ki je dolgo veljal za občudovalca vsega nemškega in pretirano previdnega v nacionalnem obziru in glasbenega genija. “Njegova črna podoba se je razblinila šele v današnjem času in vstopa pred javnost kot občutljiva umetniška osebnost, nebrušen glasbeni dragulj, pa tudi kot tragična človeška figura,” je dodal avtor razstave.

Besedo pa je dobila tudi direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset, tudi vodja delovne skupine za izvedbo aktivnosti v letu Josipa Ipavca. Zaželela si je, da bi večkrat našli sinergijo v sodelovanju in povezovanju večjih institucij v dobrobit naše skupnosti. “Tako so delovali tudi Ipavci.” Izpostavila je, da preden so prišlil Ipavci v Šentjur, je bil ta kraj “žalosten kraj,” Ipavci pa so mu z evropsko izobrazbo in intelektom prinesli enega od svetilnikov. Zato je prav, da so Ipavci turistični in kulturno zgodovinski paradni konj našega kraja,” je še zaključila direktorica knjižnice.

Vsebina razstave, ki si jo pred IKC lahko ogledate še do 15. junija, je zajeta tudi v bogati monografiji, ki bo tudi nepoznavalcem brez velikega predznanja o Ipavcih na neposreden in živ način predstavila to rodbino oziroma nekaj njenih članov. Udeleženci so včeraj imeli po razstavi javno vodenje z avtorjem. Dogovori o nadaljnji poti razstave po Sloveniji že potekajo, želja namreč je, da Ipavci najdejo pot v čim več slovenskih krajev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Potujoča fotografska razstava dobrih zgodb pri nas

Jure Godler

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več