19.6 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Jože Marinč ‘Heroji časa’

Jože Marinč se je rodil 19. 3. 1954 na Dolnji Brigi pri Kočevski Reki. Končal je Šolo za oblikovanje v Ljubljani leta 1973. Nadaljeval je pedagoško akademijo in nato akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1979. Od leta 1979 do 1981 pa je obiskoval slikarsko specialko pri profesorju Berniku. Ukvarja se s slikarstvom, kiparstvom, grafiko ter s poslikavo notranjih prostorov in zunanjih objektov. Je prejemnik številnih nagrad, doma in na tujem pa se je že predstavil s številnimi samostojnimi (več kot 70) in skupinskimi (več kot 100) razstavami.
V Šentjurju redko kdaj gostijo razstave akademskih slikarjev, zato je razstava »Heroji časa« še toliko bolj zanimiva za ogled. Zapis o razstavi Heroji časa je kratek zapis o času, kot ga dojema Jože Marinč, in o herojih, ki jih razkrivajo v stoletjih zapisane zgodbe. Poseben umetnikov dosežek prepleta ali pa plastenja v družbeni vsakdan je uresničitev  projekta Strani neba, ki se je pričel leta 2007, udejanil leta 2012, javnost pa ga bo še bolj opazila v letu 2013. Strani neba so namreč postale strani nove stavbe Hidroelektrarne Krško, ki je bila slovesno odprta 7. junija 2013. Industrijski objekt je tako postal tudi likovno polje oziroma likovna pripoved Jožeta Marinča. Razstava v Šentjurski knjižnici bo odprta od 5. avgusta do 7. septembra. (V. A.)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več