17.3 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Kdo bo šentjurski poslanec?

Šentjur, 7. 7. 2014 – Predvolilno soočenje kandidatk in kandidatov za predčasne volitve v državni zbor 5. volilne enote, 1. volilnega okraja, ki zajema območje občin Šentjur in Dobje, je na vrt Ipavčeve hiše privabilo kar nekaj radovednih in sprememb željnih obiskovalcev. Tokratno soočenje je steklo v organizaciji lokalnega tednika Šentjurčan in spletnega portala sentjur.net. Tudi udeležba kandidatov je bila precej dobra, saj se je soočenja udeležilo kar deset od štirinajstih kandidatov, ki so bolj ali manj samozavestno in natančno odgovarjali na vprašanja voditeljev. To mesto sta tokrat zasedla urednica Šentjurčana Marijana Novak in urednik portala sentjur.net Jure Godler.

Kandidati so pred soočenjem izžrebali številke svojih sedežev. Na prizorišču so tako sedeli Jelka Godec (SDS), Anita Koleša (SMC), Karl Čadej (SD), Stanislav Zupanc (DeSUS), Natalija Plemenitaš Fuchs (ZaAB), Drago Gajzer (Združena levica), Tadej Sevšek (DL), Roman Zalokar (Zeleni Slovenije), Franc Korenjak (NSi) in Mihaela Rožej (SLS). Kandidati so na vprašanja odgovarjali v petih krogih. Prva tri vprašanja so bila splošna, četrto je bilo pripravljeno za vsakega kandidata posebej, petega pa je vsak kandidat izžrebal.

Zaradi velikega števila kandidatov so imeli ti omejen čas za odgovore. Začeli so s predstavitvijo kandidatov, za katero je imel vsak kandidat na voljo 30 sekund. Odgovoriti so morali v 75 sekundah, za repliko pa so imeli časa 20 sekund. Replike na repliko niso bile dovoljene.

Prvo vprašanje se je navezovalo na gospodarstvo. Kaj lahko Slovenija naredi za gospodarski preboj? Katere segmente gospodarstva boste za pridobivanje novih delovnih mest prioritetno razvijali? S kakšnimi ukrepi boste spodbudili podjetniški naboj, da boste obrnili trend padanja konkurenčnosti našega gospodarstva?

Z odgovorom je izjemno samozavestno začela Jelka Godec: “V SDS, ki je že bila na vladi od 2004 do 2008, ko smo poskrbeli za gospodarski preboj. V prihodnosti želimo podjetnike razbremeniti, tako davčno kot birokratsko, hkrati bo pa potreben tudi rez plač v javnem sektorju. Uveljaviti želimo tudi politiko fiskalnega pravila, da se lahko porabi le toliko, kot se ustvari.” Anita Koleša je poudarila, da so v stranki sila nezadovoljni z dosedanjo politiko. “Stvari je potrebno postavljati povsem na novo. 75 sekund pa je žal bistveno premalo, da bi vam povedala vse tisto, kar so naši strokovnjaki pripravili za uspešen gospodarski program. Obdržali bomo tista podjetja, ki nosijo zlata jajca in tista, ki so strateškega pomena.” Karl Čadej je povedal, da imajo v njihovem programu prioriteto delovna mesta. V to bodo vlagali največ energije. Uredili bodo tudi plačilno nedisciplino. “Največ bomo naredili, če bomo kupovali slovenske proizvode, saj bo s tem tudi stekla proizvodnja.” Stanislav Zupanc je začel malo drugače. Povedal je, da nam je šlo včasih bolje kot sedaj. Izpostavil je, da se bodo borili za to, da se bogastvo, ki so ga bogati vzeli revnim, vrne. Drago Gajzer je izpostavil, da se zavzemajo za demokratični socializem, kar poenostavljeno pomeni, da postavljajo ljudi pred kapital. Tadej Sevšek se strinja, da 120.000 brezposelnih ni tisto, s čimer bi se lahko hvalili. Prvi ukrep bi bil, da bi dvignili plače za 5 odstotkov ter podjetja razbremenili za pet odstotkov. V Zelenih Slovenije se bodo zavzemali za zeleno gospodarstvo. “V naši mali zeleni Sloveniji ne manjka delovnih mest. Manjka samo zdrave pameti in inženirskega poguma, ki bi začel domače vire in domače dobrine porabljati doma.” Dodal je še: “Ob osamosvoji nam je bilo rečeno, da bomo postali druga Švica. Ob toliko brezposelnih smo sicer Švica, ampak takšna, kjer švicamo tisti, ki še delamo!” V NSi so pripravili odgovor za prihodnost, program, ki so ga pohvalili mnogi dobri ekonomisti. V prvi vrsti se SLS zavzema za zmanjšanje birokratskih postopkov za gradbena, obrtna in druga dovoljenja.

Nato sta voditelja zbrane povprašala, kaj konkretno pomeni ohranitev socialne države. Kako ustvariti nova delovna mesta? Kako boste spodbujali podjetja pri zaposlovanju mladih iskalcev zaposlitve?

Anita Koleša je še enkrat povedala, da je to vprašanje, na katerega bi lahko odgovarjali dve uri. Nato je nadaljevala: “Bodoča vlada se nikakor ne more držati pravil, ki jih postavlja Evropa v smislu zapovedi, vendar jih mora jemati kot priporočila. Trg dela ni kategorija, ki bi jo vsak dan spreminjali.” Tu je replicirala Jelka Godec, ki je kandidatko SMC naprosila, da naj pove kaj njihovega programa. “Do sedaj smo slišali le to, da bi o tem lahko govorili dve uri.” V SD plač ne bodo nižali, ker so tako že sedaj prenizke. “Vsekakor bomo vztrajali, da bodo pri dobičku udeleženi tudi delavci.” V SDS so bili konstruktivni, saj so mnenja, da je v Sloveniji absolutno preveč okoren šolski sistem. “Potrebno je povezati gospodarstvo in izobraževanje, da bomo zadostili potrebam kadra za razvoj gospodarstva.”

S tretjim vprašanjem so se dotaknili državnega proračuna. Kako bi ga napolnili in od kod bi vzeli denar?

Vsi so se strinjali, da se mora končati zadolževanje. Zbrane je najbolj presenetila kandidatka ZaAB: “Absolutno je treba ustvarjati nova delovna mesta, določene stvari pa se dajo narediti v lokalni samoupravi. Trenutno imamo v Sloveniji 211 občin. Čeprav izhajam iz majhne občine, sem mnenja, da če male občine niso samozadostne, jih je absolutno potrebno počasi združevati.” V SDS se strinjajo, da je protipravno pridobljeno premoženje potrebno odvzeti, zavzemajo pa se za učinkovito sanacijo bank. Prav tako je povedala, da: “Evropska sredstva so naša sredstva, ki jih ne znamo dobiti nazaj. Črpati jih je potrebno za produktivne stvari, ne pa za sanacije bank.”

Četrto vprašanje je bilo pripravljeno za vsakega kandidata posebej, petega pa so, kot smo prej omenili, kandidati izžrebali. Po soočenju se je druženje s kandidati nadaljevalo pod lipo, kjer so urejali, kot je voditeljica prej povedala, “tekoče zadeve”. Čez štiri leta bomo lahko predvajali posnetek in ugotovili, koliko so stranke dejansko upoštevale svoje programe. (Z. B.)

Sorodne novice

V domu starejših družno prepevali stare slovenske pesmi

Jure Godler

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Pogovor o Sloveniji v duhu knjižnih uspešnic

Jure Godler

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP

So slovenski kmetje na robu izumrtja?

Jure Godler

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več