11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Kljub močnemu sneženju ustvarili Božično pravljico

Visoče, 11. 12. 2022 – Letošnji prvi sneg je za marsikoga predstavljal pravo veselje. Za Klavdijo Simler, avtorico projekta Božična pravljica 2022 pa je prišel kot naročen. Njeno božično vas, ki je kulturno umetniški projekt je pobelil sneg in pričaral tisto vzdušje, ki ga je umetnica pričakovala. Po drugi strani pa so zasnežene ceste na poti proti Planini pri Sevnici marsiga odvrnile od izleta. Tisti obiskovalci, ki so premagali strah spolzkih cestišč pa so doživeli pravljično idilo.

Zasvetilo je kar neverjetnih 33.000 lučk. Prvo leto jih je zasvetilo 20.000 – za vsakega Šentjurčana ena, lansko leto 27.878 letos pa nekaj čez 33.000. Natačno koliko jih je bilo, pa je Simlerjeva postavila tudi nagradno vprašanje, katerega odgovor bomo verjetno čakali do svečnice. Osrednji del Božične pravljice 2022 pa so zagotovo jaslice. Te so od lani pridobile nekaj novih likov, deželo okoli njih pa je Simlerjeva okrasila z smrečkami, za katere je uporabila odpadne surovine. “Gre za neke vrste brez odpadkovni projekt oz. novodobni zero waste. To pomeni, da smo uporabili odpadke in jim podarili novo vrednost,” je razložila Klavdija Simler. 

Lokalna kozjanska kultura

Figure v jaslici je Simlerjeva naredila v naravni velikosti, oblečene pa so v kozjanski narodni noši iz leta 1910. Avtothone pasme pa je vključila tudi v živalsko kraljestvo – cikasto govedo, jezersko-solčavske ovčke, štajerske kokoši, drežniška koza – letos pa jim je dodala še čebelji panj in čebelice iz voska. Seveda pa je prisotno tudi kmečko orodje tistega časa. Obiskovalce pa je razvajala tudi z krofkuši iz božičkove pekarne. Krofkuši so narejeni iz kvašenega testa z bučnim oljem, marelično marmelado in cimetom brez jajc in laktoze.

Okolico je okrasila z lesenimi smrekicami in vodnjakom želja v katerega so obiskovalci lahko vrgli napisane želje. Pred vhodom v božično deželo pa je pripet zvonček, na katerega so lahko obiskovalci pozvonili in si prav tako zaželeli kaj lepega. V vitrini je razstavila tudi knjigo Dežni škrat in nezadovoljni ptič Alenke Križnik, ki je prebrala tudi svojo pesem. Slikanico pa je ilustrirala Klavdija Simler. Čudovitna Božična zgodba pa še vedno vabi obiskovalce, da se naužijejo prazničnega pridiha. (Jure Godler)

Sorodne novice

Naenkrat zasvetilo več kot 27.500 lučk

Jure Godler

Prižgali 20.000 lučk – za vsakega Šentjurčana ena

Jure Godler

Klavdijin recept: Kako pripraviti malo drugačne pirhe

Klavdija Simler

Bučna juha s kurkumo in hrustljavimi kruhovimi kockami

Klavdija Simler

Bliža se velika noč, potico si lahko pripravimo tudi doma

Klavdija Simler

Sladica po receptu Klavdije: Planinska pohorska omleta

Klavdija Simler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več