19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Ko zazvoni klic na pomoč, ne razmišljaš o virusu

Kljub drugačnemu letu, kot smo jih bili vajeni prej, so v preteklem letu v PGD Dolga Gora vseeno izpeljali nekaj aktivnosti, osvojili nekaj medalij, pridobili dve novi častnici in prenovili intervencijske garderobne omarice.

»Leto 2020 smo v društvu pričeli z rednim letnim občnim zborom, prvo soboto v novem letu, kot je že postala tradicija. Skupaj smo si v programu dela začrtali cilje in plane za tekoče leto. Prvi meseci preteklega leta naj bi minili v znamenju udeleževanja na občnih zborih gasilskih društev Gasilske zveze Šentjur ter prijateljskih in sosednjih gasilskih društev. Vendar žal ni šlo vse po načrtih, saj smo morali meseca marca zaključiti z obiski občnih zborov, ker je tudi Slovenijo zajela epidemija,« pripoveduje predsednik društva Rajko Kundih.

Piknik in zadnje veliko druženje

V društvu jim je kljub temu uspelo izpeljati nekaj projektov, na katere so lahko ponosni. V mesecu februarju so organizirali piknik za vse kletarje, ki jim vsako leto darujejo mošt in skupaj z Danijelom Kadenškom poskrbijo, da imajo gasilci svojo kapljico skozi celo leto. Pohod ob dnevu žena je bilo zadnje večje druženje v lanskem letu in kot bi vsi vedeli, kaj sledi v prihodnjih mesecih, je bil pohod rekordno obiskan. Pot sta, kot že prejšnja leta, lepo pripravila in organizirala postojanke Zdenka in Marjan Dimec.

Skrbi jih, kaj bo s podmladkom

Poveljnik društva Peter Podkrižnik se je marca in aprila, ko smo se vsi bali, kaj nam bo prinesel virus, lotil in tudi uspešno zaključil prenovo intervencijskih garderobnih omaric, sedaj so veliko bolj prostorne in pregledne. V mesecu maju so oddali v najem poligon za vaje podjetju Kit-Ak Gradnje med prenovo ceste skozi vas. Skozi poletje in jesen so izvajali redna vzdrževanja gasilskega doma in njegove okolice, proti koncu leta pa so vaščanom raznosili koledarje.

Leto 2020 vse prej kot normalno leto in nihče ne ve, kaj nas čaka še letos. Najbolj se zagotovo kaže skrb po podmladku, kar je izpostavil tudi predsednik društva: »Vemo samo to, da bo vse skupaj zelo slabo za normalno delovanje društva. Predvsem nas lahko skrbi, kaj bo z pomladkom, saj se ne morejo družiti in posledično bodo počasi začeli iskati druge hobije. Ni pa bilo vse tako črno, saj smo pridobili dve novi častnici, Damjano Firer in Katarino Potočnik, kar nam je lahko v velik ponos.«

Odpadla so vsa tekmovanja

»V letu 2020 so se naši mladi gasilci udeležili kviza mladine GZ Šentjur. Sodelovalo je šest ekip, in sicer dve ekipi pionirjev, dve ekipi mladincev in dve ekipi pripravnikov. Vsi so dosegli zadovoljive rezultate, izpostavil bi ekipo pionirjev, ki so dosegli 3. mesto in se tako uvrstili na regijski kviz, ki je potem zaradi virusa COVID-19 odpadel. Odpadla so tudi vsa nadaljnja tekmovanja. Vsem, ki ste pripravljeni sodelovati v tekmovalnih ekipah, bi se zahvalil za zavzetost.

Predvsem bi pa pohvalil na novo sestavljeno mlado A-ekipo, za njihovo angažiranost, požrtvovalnost in tekmovalni duh. Seveda pohvalil bi tudi starejšo ekipo A in B-ekipo, ki sta pokazali resnost in zavzetost na vajah. Prav tako se zahvaljujem vsem mentorjem za dobro delo z ekipami. Svojo pripravljenost smo pokazali tudi v sodniških vrstah pri sojenju na kvizu mladine GZ Šentjur,« je za leto 2020 zapisal poveljnik Peter Podkrižnik

Bogatejši za novi častnici

V letu 2020 so se člani društva udeležili različnih izobraževanj, tako sta za čin Gasilski Častnik izobraževanje uspešno končali dve članici, Damjana Firer in Katja Potočnik, tečaj za varno delo z motorno žago pa je uspešno opravil Antonino Javrnik.

Pri nabavi tehnike in opreme so v minulem letu nabavili opremo, ki jo potrebujejo pri operativnem delu društva. In sicer zaščitno obleko, komplet svečana obleka in dihalni aparat. V garaži so odstranili stara in dotrajana hrbtišča z obešalniki, ki so bila pritrjena na zid in so služila za intervencijska oblačila od same otvoritve doma, nekje 35 let. Na novo so prepleskali zid in postavili nove garderobne predalnike za intervencijska oblačila in nekaj polic za cevi in orodje. »Ker se je obnova garaže dogajala v času prvega vala COVID-19, sem veliko delal sam. Seveda moram omeniti, da sta mi občasno na pomoč priskočila Miran Javornik in moj sin Luka Podkrižnik

Mesec požarne varnosti

Tudi mesec požarne varnosti je lani potekal nekoliko drugače, kot smo bili vajani. Zaradi aktualnega virusa in vladnih ukrepov so nekatere aktivnosti, ki so jih načrtovali, med njimi tudi taktično vajo, odpovedali. V okrnjeni obliki jim je uspelo izvesti tehnični dan, na katerem so preverili delovanje motorne črpalke Tohatcu, visokotlačne črpalke in agregata. Pregledali so tudi vso ostalo opremo, ki je v vozilu. Na koncu so z gasilniki na prah pogasili ogenj, ki so ga zakurili na zelenici zraven igrišča. Za nekatere je bila to nova izkušnja, za druge pač obnova znanja. Ob koncu leta so pospravili orodjišče in gasilski dom pripravili na pregled društva s strani Gasilske Zveze Šentjur, ki je potem zaradi virusa COVID-19 odpadel.

Ko zazvoni klic na pomoč, ne razmišljaš o virusu

V letu 2020 so imeli pet intervencij. In sicer že takoj na začetku leta 2020 – 3. 1. dimniški požar Bobovo, 16. 3. travniški požar ob železniški progi Ostrožno, naslednji dan, 17. 3., travniški požar ob železniški progi Ostrožno, 20. 3. gozdni požar ob železniški progi Dolga Gora in 6. 7. je močno neurje razkrilo del hleva v Bobovem.

Zagotovo lahko rečemo, da leto 2020 ni bilo lahko. Gasilci so bili prikrajšani za marsikatero dejavnost, ki je tako ali drugače povezana s samim društvom. Velik in še bolj skrb vzbujajoči problem pa je zagotovo mladina, ki bo, če bo šlo tako naprej, iskala nove hobije. Kljub vsemu gasilci pozitivno razmišljajo in z optimizmom zrejo v leto 2021. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več