14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Odprt težko pričakovan odsek državne ceste

Planina pri Sevnici, 30. 6. 2019 – V teh dneh se izvajajo še zadnja tehnična dela pred odprjem težko pričakovanega obnovljenega cestnega odseka državne ceste Planina pri Sevnici-Sevnica. Za prenovo tega odseka si je dolgo prizadevala tudi Občina Šentjur na čelu z županom mag. Markom Diacijem, ki je glede prenove trase večkrat dajal pobude na direkcijo za ceste in ministrstvo za promet. V letu 2011 končno sklenili tudi dogovor o pričetku postopkov za rekonstrukcijo omenjene ceste. V prvi fazi je bilo moderniziranih 400 metrov ceste in je bila končana leta 2013, vrednost teh del pa ocenjena na 400.000 evrov. Najtežji del cestne povezave s Sevnico pa je ostajal še vedno na makadamski podlagi.

V letu 2017 so podpisali še pogodbo za modernizacijo 1,7 kilometrov dolgega odseka v naselju Prapretno in sanacijo plazu. Zaradi strmega terena v soteski je bila modernizacija zelo zahtevna. V nekaterih delih so nevarnost predstavljale strme brežine, iz katerih se je pojavilo padanje kamenja. Tako je bila v sklopu projekta izvedena zaščita brežin z namestitvijo težkih lovilnih in podajno lovilnih mrež ter izgradnja podpornih zidov. Za večjo pretočnost prometa so gradbena dela vključevala razširitev vozišča, izvedbo treh novih večjih prepustov in izvedbo opornih zidov ob strugi potoka Sevčnina. Investicijo, vredno 3.098.460,40 evrov, je izvajala Direkcija RS za infrastrukturo.

Popolna zapora ceste je bila predvidena do 30. 6. 2019, do takrat pa bodo izvedli pregled trase in skladnosti del. Po izvedenem pozitivnem pregledu in odpravi morebitnih nepravilnosti bo lahko izvajalec rednega vzdrževanja cest odstranil popolno zaporo prometa in pod posebnimi pogoji dovolil začasno omejeno uporabo navedene ceste.

Za širše območje Kozjanskega je cesta izjemnega pomena, saj povezuje dnevni in siceršnji tranzit med avtocesto in Posavjem. Gre za najpomembnejšo prometno žilo v tem prostoru, ki beleži velike obremenitve z vozili, zato prenovljeni odsek pomeni bistveno izboljšane povezave, vozne pogoje, hitrejše potovanje in večjo prometno varnost na zahtevnem terenu. Prinaša nove možnosti gospodarskega, turističnega in siceršnjega razvoja celotnega območja. Kot poudarja župan mag. Marko Diaci, gre, vključno z izvedbo mostu čez Voglajno in izgradnjo nadvoza Grobelno v preteklem letu, kjer se izvaja trenutno še pločnik s kolesarsko stezo, za najpomembnejšo investicijo na območju občine Šentjur v zadnjih letih.

Jure Godler

Sorodne novice

Uradno odprli vrata prenovljene enote vrtca na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Prometna nesreča s smrtnim izidom na območju Bohorja

Jure Godler

Pesmi o času koronavirusa predala podžupanji

Jure Godler

Gasilci treh občin gasili požar na Planini pri Sevnici

Tjaša Ferlež

Skladatelj in komponist Matic Romih s svojim prvencem

Jure Godler

Il Divji na pohodu dvignili Planino na noge

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več