23.5 C
Šentjur pri Celju
02/08/2021
sentjur.net

Kulturniki: To je kulturni dom!

Šentjur, 24. september 2014 – Tokratni občinski praznik je bil v celoti posvečen kulturi, saj so se po petih desetletjih številni kulturniki veselili največje kulturne pridobitve v zgodovini Šentjurja – Ipavčevega kulturnega centra (IKC). V ta namen je Zveza kulturnih društev Šentjur na prireditev pred uradno otvoritvijo povabila skoraj vsa kulturna društva, ki delujejo v zvezi. Kulturniki so si nadeli tudi enake majčke z logotipom IKC in se s tem povezali v veliko celoto. Novo zbirališče pred vhodom v IKC so s številnimi rdečimi majčkami zapolnili. V programu, ki se je začel že ob 18. uri, so se predstavile tako rock kot jazz skupine, številni šentjurski pevski sestavi, Pihalni orkester Šentjur, ljudski godci, folklorne skupine, stand up komik Tom Costo … Z raznolikim programom so zapolnili čakanje na uradno otvoritev.

“A to je kulturni dom?” se je Anita Koleša, vodja izpostave JSKD, obregnila ob grafit, ki je nekoč krasil staro stavbo, ter nadaljevala: “Zdaj lahko z veseljem pritrdimo – to je kulturni dom. To je naše ognjišče, naša dnevna soba in igralnica.”  Z okna IKC je razglasila ta dan za praznik kulture, dan vseh, ki ustvarjajo in se razdajajo v kulturi. “Ljudje, kot ste vi, dragi kulturniki, ste poklicani spreminjati svet, in sicer na bolje,” je dodala. “IKC je naša velika priložnost in naš dom, dobrodošli doma,” je zaključila prva šentjurska kulturnica.

Žal so organizatorji pozabili na razsvetljavo zunanjega zbirališča in na jesenski čas, saj je proti koncu prireditve in nagovoru župana padel že precejšnji mrak. “V ponos mi je, da na tem odru obravnavamo dvojno slavje – rojstni dan Občine Šentjur in otvoritev prenovljenega kulturnega doma,” je uvodoma povedal župan mag. Marko Diaci. Povedal je, da so v teh zahtevnih časih s prenovo kulturnega doma dosegli optimum in novo ugodje. Zahvalil se je vsem, ki so pri tem projektu na kakršnem koli način pomagali in sodelovali. Škarje za prerez traku so prinesli kar člani kolesarske sekcije Društva večno mladi Šentjur. Kulturni dom je blagoslovil tudi škof Stanislav Lipovšek. Župan je otvoritveni trak prerezal skupaj s predsednico ZKD Marijo Rataj in prvič uradno prestopil prag novega kulturnega centra. Medtem ko so se kulturniki zabavali pred centrom, saj je bilo za številne obiskovalce veliko premalo prostora, so povabljenci, ki so zasedli dobre tri četrtine stolov v IKC, nadaljevali s svečano akademijo občinskega sveta. (Jure Godler)

Sorodne novice

ZKD po najmanj plodnem kulturnem letu pogumno naprej

Jure Godler

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

Šentjurčanom voščili kar s stene Centra kulture Gustav

Jure Godler

S Pop artom Josip približali umetnika mladim

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Broadway I Love: O koronskem času in kako preživeti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več