13.6 C
Šentjur pri Celju
24/09/2020
sentjur.net

»Lušno« odprtje kaligrafske razstave

Šentjur, 25. 1. 2018 – V Knjižnici Šentjur so od četrtka, 25. 1. 2018, na ogled postavljena kaligrafska dela devetih kaligrafk, članic študijskega kaligrafskega krožka Ljudske univerze Šentjur, OE Razvojne agencije Kozjansko. Kaligrafski študijski krožek deluje pod okriljem Ljudske univerze Šentjur, njena vodja Alenka Testaniere je predstavila nov študijski krožek, po katerem je želja med člani Ljudske univerze tlela že nekaj let. Na začetku študijskega leta je krožek privabil devet kaligrafk, ki so se prvič predstavile v dveh nadstropjih Knjižnice Šentjur, v bližnji prihodnosti pa bodo še del Parade učenja ter karavane študijskih krožkov. Na izbor razstavne tematike je vplivalo dejstvo, da je letos leto kulturne dediščine. Tako so na ogled lepopisno napisane in risarsko dodelane misli, pesmi lokalnih literatov in drugih oseb, ki so se s svojo modrostjo zapisale v šentjurska srca, kot so Anton M. Slomšek, Ana Wambrechtsamer, Jože Mastnak Marjan, Ivanka Uduč, Iva Klepec.

K mentoriranju študijskega krožka je Ljudska univerza povabila Klavdijo Simler, krajanko Planine pri Sevnici, kaligrafko, likovnico, mojstrico peke in okraševanja tort, skratka vsestransko umetnico, ki je izpostavila, da lepopisje terja veliko vaje, znanja, časa in mirne roke. Obiskovalce razstave je povabila k natančnemu ogledu vsakega likovnega dela, saj so vsa dela nastala iz belega papirja, ki so ga kaligrafke starale s kavo, nekatere pa so ga popestrile z akvarelnimi barvami. Ljudska univerza je dom mnogim študijskim krožkom, znotraj njenih sten odzvanja tudi zven citer citrark, ki jih vodi Prevorjanka Jasmina Levičar. Lušni orkestester je tako »lušno« zaokrožil »lušno« odprtje razstave, ki bo na ogled do konca februarja. (K. M. Z.)

Sorodne novice

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

Levičarjeva uradno  postala učiteljica citer

Majda Rezec

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

Klavdijin recept: Kako pripraviti malo drugačne pirhe

Klavdija Simler

Bučna juha s kurkumo in hrustljavimi kruhovimi kockami

Klavdija Simler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več