9.2 C
Šentjur pri Celju
28/02/2020
sentjur.net

»Lušno« odprtje kaligrafske razstave

Šentjur, 25. 1. 2018 – V Knjižnici Šentjur so od četrtka, 25. 1. 2018, na ogled postavljena kaligrafska dela devetih kaligrafk, članic študijskega kaligrafskega krožka Ljudske univerze Šentjur, OE Razvojne agencije Kozjansko. Kaligrafski študijski krožek deluje pod okriljem Ljudske univerze Šentjur, njena vodja Alenka Testaniere je predstavila nov študijski krožek, po katerem je želja med člani Ljudske univerze tlela že nekaj let. Na začetku študijskega leta je krožek privabil devet kaligrafk, ki so se prvič predstavile v dveh nadstropjih Knjižnice Šentjur, v bližnji prihodnosti pa bodo še del Parade učenja ter karavane študijskih krožkov. Na izbor razstavne tematike je vplivalo dejstvo, da je letos leto kulturne dediščine. Tako so na ogled lepopisno napisane in risarsko dodelane misli, pesmi lokalnih literatov in drugih oseb, ki so se s svojo modrostjo zapisale v šentjurska srca, kot so Anton M. Slomšek, Ana Wambrechtsamer, Jože Mastnak Marjan, Ivanka Uduč, Iva Klepec.

K mentoriranju študijskega krožka je Ljudska univerza povabila Klavdijo Simler, krajanko Planine pri Sevnici, kaligrafko, likovnico, mojstrico peke in okraševanja tort, skratka vsestransko umetnico, ki je izpostavila, da lepopisje terja veliko vaje, znanja, časa in mirne roke. Obiskovalce razstave je povabila k natančnemu ogledu vsakega likovnega dela, saj so vsa dela nastala iz belega papirja, ki so ga kaligrafke starale s kavo, nekatere pa so ga popestrile z akvarelnimi barvami. Ljudska univerza je dom mnogim študijskim krožkom, znotraj njenih sten odzvanja tudi zven citer citrark, ki jih vodi Prevorjanka Jasmina Levičar. Lušni orkestester je tako »lušno« zaokrožil »lušno« odprtje razstave, ki bo na ogled do konca februarja. (K. M. Z.)

Sorodne novice

V Dobju odprli in blagoslovili razstavo jaslic

Tjaša Ferlež

Med najlepšimi so tudi jaslice Klavdije Simler

Jure Godler

Prejeli smo: Naši likovnici med najboljšimi v Sloveniji

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Adventni venčki: Trend je mehko, kosmato in naravno

Jure Godler

Samooskrba za zdravo življenje

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več