27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Matic Romih: »Namesto besed uporabljam melodijo.«

Šentjur, 11. 10. 2020 – Koncert Musica academica, ki sodi v sklop prireditev Ipavčevih kulturnih dni, je že tradicionalen dogodek. Letos so ga izvedlji že šestič po vrsti. Na koncertu se predstavljajo naši mladi šentjurski akademski glasbeniki. Tokrat pa so koncert prvič v celoti posvetili skladatelju Maticu Romihu. »Nocoj je čas za lepe melodije, ki jih bodo iz svojih instrumentov in grl izvabljali nastopajoči, note zanje pa je napisal 24-letni Matic Romih s Planine pri Sevnici.« Tako je za uvod večera povedala povezovalka prireditve Anita Koleša. Matic sliši glasbo kot poezijo, zato se notnega zapisa loti kot pesnik, za katerega pravimo, da je slikar duše. Je glasbenik, ki svojo sliko riše na tišini. Kaj je nastalo in kako so njegovo glasbo videli in slišali naši instrumentalisti, vokalisti in zborovodje, pa smo lahko slišali vsi prisotni na prireditvi.

Naša dolžnost je pomagati mladim talentom

Šentjur je mesto glasbe, glasba pa je naše kulturno bogastvo. Vrhunskim muzikom iz preteklosti so vedno bližje tudi generacije, ki so prve glasbene korake naredili v šentjurski glasbeni šoli. Ni dovolj, da se samo ponašamo z njimi, zagotovo ni prav, da jih imamo za svoje samo tedaj, ko jih potrebujemo. Naša dolžnost je mladim talentom pomagati, da razvijejo svoja znanja in veščine. Pa seveda ne zgolj glasbenim, tudi drugim, ki ustvarjajo ali poustvarjajo kulturno in umetniško podobo občine.

V prvem delu Romihovega koncerta so se tako predstavili Andraž Frece na harmoniki in s trobento Urban Kolar, solo klarinet bo igrala Špela Šrgan, klavir pa Klara Hrovat. Slišati je bilo moč tudi dveh samospevov na besedilo pesnika Ivana Minattija in v izvedbi sopranistke Marinke Golob. Na klavirju jo je spremljala pianistka Ana Maria Beguš.

Planini je podaril darilo

Matic Romih je končal srednješolsko izobraževanje klavirja in se potem podal na študij kompozicije na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Sam pravi, da je imel veliko srečo, da je prišel v roke profesorju Vitu Žuraju, priznanemu skladatelju, čelistu in pedagogu, ki je svojo prepoznavnost utrdil tudi v tujini. In prav tam je bil tudi v nedeljo, čeprav bi se prav rad udeležil tudi koncerta, ki so ga posvečali njegovemu zelo dragemu in talentiranemu študentu.

Če je imel Matic srečo pri dodelitvi profesorja, je njegovo glasbeno pot zaznamovala še ena sreča, namreč, da je bil ves čas v zborovsko izjemno kakovostnem okolju, ki so ga ustvarjali zborovodje ter pevke in pevci s Planine in Šentvida pri Planini. Še danes kdaj poje z njimi in piše zborovske pesmi in priredbe. Planina je kraj, ki so mu slavo peli graščaki, slikarji, pisatelji, fotografi in seveda pesniki. Med slednjimi je tudi ljudska pesnica Ivanka Uduč, katere pesem je Matic izbral za uglasbitev in poklon Moškemu zboru s Planine in seveda tudi darilo svojemu kraju.

Hvaležnosti ni mogel skriti

Seveda je ob svojem koncertu spregovoril tudi sam skladatelj Matic Romih: »Namesto besed uporabljam melodijo. Danes smo slišali, kar nekaj med seboj zelo različnih skladb, za katere lahko rečem, da je vsaka med njimi zgodba zase. V vsako skladbo je veliko vloženega truda, posvetovanja z glasbeniki, študijskega procesa in hvaležen sem, da me obdajajo taki ljudje, ki mi to omogočajo. Vesel sem, da lahko nocoj svoj študijski svet delim z vami. Hvala vsem vam, ki ste mi pomagali oblikovati mojo glasbeno pot. Mislim, da lahko rečem, da ste vi vsi skupaj učili mene, jaz pa zagotovo lahko potrdim, da sem se učil od vas

Za konec se je Romih zahvalil vsem, še posebno zahvalo pa je podal svojima staršema: » Za konec ne smem pozabiti na moja dva starša, ki sta za moje dosežke še zdaleč najbolj zaslužna. Že od prvih glasbenih korakov sta mi vedno z dobro voljo in pozitivno motivacijo stala ob strani, kljub temu da, včasih ni bilo lahko oziroma je bilo zaradi kmetovanja potrebno veliko prilagajanja, sem vedno dobil podporo, ki sem jo potreboval, zato vama lahko samo rečem – hvala!« S temi besedami je Romih pozdravil in zaključil nedeljski večer, ki je bil v polnosti bogat, srčen in iskren. (Tjaša Ferlež, Foto: Daniel Berden)

Sorodne novice

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Jure Godler

Skladatelj in komponist Matic Romih s svojim prvencem

Jure Godler

Šentjurčanom voščili kar s stene Centra kulture Gustav

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več