7.5 C
Šentjur pri Celju
20/10/2021
sentjur.net

Med najlepšimi so tudi jaslice Klavdije Simler

Šentjur, 21. 12. 2019 – Jaslice so kipci ali slike, ki jih postavljamo za božične praznike kot ponazoritev Kristusovega rojstva. Najstarejša znana uprizoritev jaslic sega v leto 1223, ko je sv. Frančišek Asiški obhajal božični večer v votlini nad vasjo. V Slovenijo so jaslice prvi prinesli jezuiti in jih prvič postavili v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. Sodobni čas je duhovno komponento nekoliko zameglil.

Pergamano tehnika

Pri nas postavljamo jaslice na različne načine. Enega redko videnih načinov – s pergamano tehniko – je letošnjo zimo izbrala tudi šentjurska umetnica Klavdija Simler. Koz zavetišče ni izbrala hlevčka, ampak kar slovensko najvišjo goro Triglav, kot enega najvidnejših slovenskih simbolov. Pod njim je narisala Bohinjsko jezero, vso postavitev povezala z zeleno in belo barvo. “Čeprav je Jezus s tem, ko je stopil v ta svet kot nemočno dete v revne jasli, opozoril pomen ponižnosti, sem želela pokazati, da Jezus v Slovenijo vstopa kot Kralj, kot velikodušen Kralj, ki ne le, da nas želi krepiti v sočutju do bratov in sester z zgledom in dejanji, ki bodo odprla vrata večnosti, temveč skrbi za blagostanje že v našem raju pod Triglavom,” je povedala Simlerjeva.

Za sveto družino je postavila tri kralje, na nebu pa izstopa zvezda repatica, ki žari in kaže pot trem svetim kraljem. Pergamano tehnika je tehnika izdelave izdelkov iz pergamentnega (paus) papirja. Ker je papir zelo močan, lahko z uporabo raznih tehnik na pergamentnem papirju izdelamo različne motive, saj se ne pretrga in ne poškoduje tako zlahka, je pa tudi raztegljiv. Za samo izdelavo jaslic, od ideje, risanja vzorcev in končne izdelave je umetnica porabila skoraj pol leta.

V Vatikan

Izdelane jaslice je dala na oceno Društvu jasličarjev Slovenije, kjer so jih odlično ocenili. Posledično so njene jaslice prijavili na natečaj 100 najlepših jaslic v Vatikan, kjer so njene jaslice izbrali za razstavo. Klavdija Simler je tako s svojimi jaslicami predstavljala Slovenijo. Družbo ji je delalo še 99 čudovitih jaslic, ki so jih izdelali širom po svetu. Umetnica je organizirala tudi potovanje v Rim, ker si je 12. decembra delegacija, ki se je s turistično agencijo MM Turist odpravila v Rim, ogledala vse razstavljene jaslice. (Jure Godler)

Sorodne novice

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Varstveno delovni center Šentjur: Jaslice tudi letos

Jure Godler

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več