11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Mednarodno tekmovanje na Ponikvi

Ponikva, 16. 3. 2019 – Rubikova kocka je mehanska igrača, ki jo je izumil madžar  Ernő Rubik. Kocka velja za rešeno, ko ima vsaka vidnih ploskev po eno barvo. Rubikova kocka je ena najbolj prodajanih igrač na svetu. Na Ponikvi pa vsako leto pripravijo mednarodno tekmovanje o hitrostnem sestavljanju rubikove kocke oz. kock, saj je različic kar nekaj – kocka 3x3x3, 2x2x2, 4x4x4, sestavljanje kocke 3x3x3 z eno roko, sestavljanje piramide in skewb.

Mednarodnega tekmovanja, ki se je odvijalo na OŠ Blaža Kocena Ponikva, so se poleg Slovencev udeležili še tekmovalci iz Rusije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Nemčije. Vseh prijavljenih je bilo 43 tekmovalcev. “Ta mednarodna tekmovanja v Sloveniji potekajo od leta 2010, vsako leto jih je več – letos bodo štiri,” je povedala organizatorica dogodka Petra Kobal Vogrinec. “Za reševanje Rubikove kocke obstajajo algoritmi. Več algoritmov ko znaš, hitreje rešiš kocko,” je še dodala. Vsak igralec je dobil pet poskusov, od katerih se odštejeta najboljši in najslabši poskus. Od preostalih treh se izračuna povprečna vrednost časa.

Na koncu je zmago v sestavljanju kocke 3x3x3 odnesel Matic Omulec, ki jo je sestavil v 10.64 sekunde, ki je zmagal tudi v sestavljanju kocke 4x4x4 ter v tekmovanju skewb. David Vujasić iz Hrvaške je sestavil najhitreje kocko 2x2x2, in to v času 3,03 sekunde, najhitreje pa je kocko 3x3x3 sestavil tudi z eno roko, zmagal pa je tudi v sestavljanju piramide. Tekmovanje, ki je trajalo od 9. ure zjutraj, so zaključili ob 18. uri.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Hitrostno sestavljanje Rubikove kocke na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Brez čebel ne preživi niti človek

Tjaša Ferlež

Uradno prevzeli novo gasilsko vozilo

Jure Godler

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi triintrideset birmancev

Jure Godler

45. pohod po krajevni skupnosti Ponikva

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več