28.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Šentjur, 17. 10. 2021 – Musica academica je tradicionalna prireditev, ob kateri sta že pred sedmimi leti združila moči JSKD OI Šentjur in Študentski klub mladih Šentjur. Namen tega koncerta je predstavitev ustvarjanja študentov iz občine Šentjur glasbenih in drugih umetniških smeri. Na domačemu odru Ipavčevega kulturnega centra Šentjur smo znova lahko prisluhnili domačim akademikom. Več let sta bila producenta te prireditve naša glasbenika Andraž Frece in Urban Kolar. Letos pa je to vlogo sprejel skladatelj in glasbenik Matic Romih. Prireditev je tradicionalni dogodek Ipavčevih kulturnih dni in prikazuje širino in kakovost glasbenega izobraževanja v Šentjurju.

Umetnost na odru

Letos so prvič v program poleg glasbene umetnosti vpeljali še druge umetniške smeri. Zato so letos prvič glasbi dodali še balet in film. Ravno slednjemu so prepustili tudi uvodno predstavitev, saj se je s svojim diplomskim filmom Zadnja večerja predstavil režiser David Belina. Film govori o glasbeniku, katerega delo njegova družina daje v nič, podporo pa ima le pri babici, pa vendar se na koncu odloči slediti svojim sanjam in nadaljuje izobraževanje v Berlinu. Na klavirju se je predstavil Matjaž Jager s Sonato v As-duru Franza Josepha Haydna.

Z umetno skladbo Iluzija Davorja Lončarja Petroviča se je na klasični kitari predstavila Patricija Turnšek. Zanimivo vokalno bobnarsko predstavo je na koncertu predstavila Ines Ljubej, ki je igrala na malem bobnu, ritem pa je nadgradila z glasom in body percussion (ustvarjanje zvokov na telesu). Maruša Alegro je ob klavirski spremljavi Mateje Hladnik zaigrala skladbo Johna Rutterja Suite Antique. Klara Mestek je s Taccato božala bele in črne tipkle klavirja. Koncert se je nadaljeval z Žan Cesar triom, ko je trobentač k izvajanju povabil Leona Firšta na klavirju in Jaka Krušiča na basu. Musico academico so naši akademiki zaključili s plesom, kjer je korake balerine prvič pokazala Antoneta Turk. Koncert je povezoval Vid Palčnik. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na šentjurskem odru dve od izbranih predstav

Jure Godler

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež

Tudi deseta Musica academica z art delom

Jure Godler

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Costo & Costo na Linhartovem srečanju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več