17.1 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Šentvid pri Planini, 6. 4. 2018 – Prosvetno društvo Zarja Šentvid pri Planini ima že zelo dolgo brado, saj je staro 110 let. Vendar v njej ni še prav nič sivine, saj se iz leta v leto trudijo za njeno pomlajevanje z dobrimi vodstvenimi motivatorji. Prav tako je s petjem, ki je glas društva in kraja, poneslo že daleč izven naših meja. V soboto, 7. aprila, pa so v čast društvene visoke obletnice pripravili koncert z gosti. Odvijal se je v domačem kulturnem domu.

Medtem, ko je na njihovem lanskoletnem koncertu zavela ljubezen, so letošnjemu dodali še pridih mladosti in ga naslovili Na mladih Zarja stoji že 110 let. Koncert Mešanega pevskega zbora (MePz) Zarja Šentvid pri Planini sta oplemenitila še Otroški pevski zbor OŠ Planina in Moški pevski zbor (MoPz) Planina. Polno dvorano zvestih poslušalcev je najprej pozdravila voditeljica večera Polonca Jazbinšek in se podala na dolgoletno in aktivno pot gostiteljskega zbora, s poudarkom na skrbi za vestno pomlajevanje v svojih vrstah. Na mladih stoji tudi njihovo društveno vodstvo, saj jih od letos vodi Jernej Brečko, predsednik zbora je Tomaž Tiselj, zbor pa po besedah Jazbinškove “obladuje”Matevž Pušnik. Tokrat je v svojem prvem delu nastopa zbor popeljal skozi Istro z Dajte, dajte, skozi lepote Slovenije, Koroške in rojaka Ipavca z njegovo Lahko noč.

Z mladostniškim žarom so za Zarjo na odru zasijali člani Otroškega pevskega zbora OŠ Planina pri Sevnici. Letošnjega marca so se pod vodstvom Mateja Romiha predstavili na Državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi. Dosegli so srebrno priznanje in zopet dokazali, da se zbor pod dobrim strokovnim vodstvom kali na poti perspektivne prihodnosti. Tokrat so pod vodstveno taktirko Mateja Romiha in Zale Irgolič na klavirju zapeli štiri pesmi.

Navdušili so tudi člani MoPZ Planina pri Sevnici, ki jih prav tako vodi Matej Romih. Približujejo se petdeseti obletnici delovanja, v tem času pa se je izmenjalo okoli 100 pevcev. Kot posebnost velja izpostaviti, da je večina članov zbora tudi gasilcev, zato ni naključje, da poleg številnih drugih aktivostni v kraju posebno pozornost namenijo tudi praznovanju sv. Florajana, kot zaščitniku gasilcev. Njihovo petje takrat odmeva po vaseh, kar je to ena redkih še ohranjenih tradicij nasploh v pri nas. Svoj nastop so začeli z oznanjanjem Zelenega Jurija, začinili z lastno pesmijo Lovci s Kozjega, avtorja Matica Romiha in Vere Šolinc ter ga zaključili s petjem ob spremljavi instrumentov.

V zadnjem delu koncerta so oder zopet zavzeli  člani MePz Zarja, voditeljica pa je med drugim razkrila, da jih vleče na tuje, proti Španiji. Ena izmed pesmi predstavljenih v drugem delu njihovega nastopa je obiskovalce tudi popeljala v to temperamento državo. Predsednik zbora Tomaž Tiselj se je na koncu zahvalil pevcem in zborovodjema za zvestobo in pripadnost zboru. Naj še dodamo, da je koncertu prisostvovala vodja JSKD OI Šentjur Nastija Močnik. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Zvok Zarjine pesmi preplavil Planino

Tjaša Ferlež

Skladatelj in komponist Matic Romih s svojim prvencem

Jure Godler

Il Divji na pohodu dvignili Planino na noge

Jure Godler

Abraham in njegovi pevci zapeli v Šentvidu pri Planini

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Spomnili so se osvoboditve Planine

Jure Godler

Odprt težko pričakovan odsek državne ceste

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več