18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

 Na OŠ Dobje z novim šolskim letom zakorakali v mednarodne vode 

Dobje, 21. 12. 2023 – Pretekli teden so se učenci predmetne stopnje na Osnovni šoli Dobje spletno povezali z vrstniki s Češke. Razpravljali so o navadah preživljanja božično-novoletnih praznikov in si izmenjali recepte za peko tradicionalnih piškotov. Vedoželjni učenci so se po zaključenem videokonferenčnem srečanju še isti dan preizkusili v peki tradicionalnih čeških piškotov. Tako so s prve roke (ob čaju in piškotih) izkusili sladkosti mednarodnega medvrstniškega sodelovanja. 

Naše mednarodno popotovanje smo v letošnjem šolskem letu pričeli z Evropskim dnem jezikov. Učenci so v okviru razširjenega programa spoznali dve državi, in sicer Poljsko ter Češko, saj se ravno tam nahajajo letošnje šole gostiteljice. V okviru Erasmus dni smo se videokonferenčno povezali s poljskimi učenci. Istočasno pa smo na šoli gostili tudi pet učiteljev s Portugalske, ki so se udeležili senčenja na delovnem mestu in spremljali pouk. Z zanimanjem so opazovali na učenca osredinjen pouk po načelu formativnega spremljanja, podprt s spletnimi orodji, vključno z digitalnim zvezkom. 

Skrb za planet

Konec meseca oktobra se je, po pripravljalnem obisku ravnateljice in koordinatorice, sedem naših učencev in dve učiteljici udeležilo skupinske mobilnosti v Osnovni šoli v Brzeźnici, v bližini Krakova na Poljskem. Učenci so tekom celotnega tedna prisostvovali pri pouku, ki je potekal v šoli in tudi zunaj nje, z uporabo pametnih naprav in sodelovalnim učenjem. Z vrstniki s Poljske in z učiteljicama so spoznavali poljsko kulturo in hrano ter si ogledali mnoge zgodovinsko-kulturne znamenitosti. Pogovor z vrstniki je potekal v angleščini, naučili pa so se tudi marsikatero poljsko besedo. Med njihovim potovanjem so skrbeli tako za naš planet kot tudi za svoje dobro počutje: na pot so se namreč odpravili z javnim prevozom, koristili so ga tudi med bivanjem na Poljskem. Prosti čas so izkoristili za plavanje, sprehode ter druženje brez ekranov. 

V mesecu novembru smo na Osnovni šoli Dobje gostili kar devet učiteljev s Poljske, Hrvaške in iz Španije. Tudi tokrat so se vsi gostujoči udeležili senčenja na delovnem mestu in opazovali pouk. Le-ta je bil, kar je naša stalnica, podprt z digitalnimi orodji, ki učencem omogočajo ne le podporo pri učenju, temveč tudi formativno spremljanje njihovega napredka. Opazovalci so spremljali tudi, kako so strokovni delavci in učenci v pouk vključevali vsebine trajnostnega razvoja in kako so se pripravljali na predpraznični bazar s koncertom. Gostje so na prazničnem koncertu tudi zapeli skupaj z otroškim in mladinskim pevskim zborom Osnovne šole Dobje kar v petih jezikih. 

Erasmus + projekt

Omenjene aktivnosti so bile izvedene v okviru Erasmus + projekta Tehnologija, dobro počutje in narava z roko v roki, ki je sofinanciran s strani Evropske Unije in poteka pod skrbništvom CMEPIUS-a (Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja), s katerim sodelujemo že več let. Z gotovostjo lahko trdimo, da bo tudi nadaljnje sodelovanje prineslo še več novih, prijetnih druženj ter uspehov, zato se z navdušenjem v mednarodnem duhu podajamo v novo leto. (OŠ Dobje)

Sorodne novice

Župan gostil dobjanski odličnjakinji

Tjaša Ferlež

Učenci so brali dolgo v noč

Jure Godler

Policisti učence opozorili na varno udeležbo v prometu

Jure Godler

Uvod v praznični december na Osnovni šoli Dobje

Jure Godler

Učenje izven zidov vrtcev in šol – Erasmus partnerstvo

Jure Godler

Prijateljstvo brez meja – Erasmus + projekt Discover and Create

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več