19.6 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Na šentjurski upravni enoti novost, ki je prva v državi

Šentjur, 3. julij 2024 – Upravna enota Šentjur pri Celju z avgustom uvaja novost pri prijavah smrti. Gre za del debirokratizacije nekaterih postopkov na upravnih enotah, Šentjur pa bo prvi v vrsti spremembe, ki bi se naj do konca leta razširila po vseh ostalih upravnih enotah.

Kot so sporočili z Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije, so na šentjurski upravni enoti predstavili spremembe prijave smrti, ki bi v prihodnje potekala elektronsko. Nosilec projekta je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Doslej je bilo ob smrti občana potrebno na enoto posredovati obrazec s priloženim zdravniškim potrdilom in poročilom o smrti. Podatke je matičar nato ročno vnesel v matični register, od koder je sledil še prenos v Centralni register prebivalstva.

Kot so v pojasnilu zapisali na notranjem ministrstvu, bo postopek odslej krajši in preprostejši. Mrliški oglednik bo namreč vse potrebne podatke v register vnesel z aplikacijo eSmrt. Podatke bo matičar nato le pregledal in potrdil. “V primeru smrti tujca, ki v uradnih evidencah v Sloveniji še nima identifikacije EMŠO, na primer ob nesrečah turistov ali oseb v tranzitu, pa se bo že ob pripravi zdravniškega potrdila o smrti in poročila o vzroku smrti v aplikaciji določil EMŠO,” so še zapisali. Upravna enota Šentjur pri Celju bo z uporabo aplikacije eSmrt začela v avgustu, postopoma jo želijo do konca leta razširiti na vseh ostalih 57 upravnih enot po državi.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več