-1.6 C
Sentjur
25/01/2020
sentjur.net

Naivna razstava v Galeriji

Šentjur, 9. 10. 2015 – Hlebine, kraj v bližini Koprivnice na sosednjem Hrvaškem z nekaj več kot tisoč prebivalci. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bila tam rojena hrvaška naivna umetnost. Od tam se je ta vrsta slikarstva in kiparstva kasneje razširila po vsej Evropi in svetu. V okviru njihove Hlebinske šole naivne umetnosti deluje tudi Društvo hlebinskih slikarjev in kiparjev naive, ki že od leta 2011 prijateljuje z našim društvom, DLU Rifnik Šentjur. Prijateljevanje se je začelo, ko so se člani našega društva odpravili na izlet v ta miren podeželski kraj, kjer so si ogledali galerijo Ivana Generalića, kateri je bil poleg Franja Mraza eden izmed začetnikov te vrste umetnosti. V letu 2014 so naši likovniki organizirali razstavo del Generalića in Zlatka Kolareka v zgornjetrški galeriji, nekaj mesecev kasneje pa so svoja dela odnesli v Hlebine, kjer so jih v okviru občinskega praznika razstavili v tamkajšnji galeriji.

Sedaj pa je ponovno prišel čas, da naivci svoja dela pokažejo tudi v našem malem mestu. V Galeriji Zgornji trg so v petek, tik pred dežjem, odprli razstavo, ki bo na ogled do 30. novembra. Na razstavi je razstavljenih 23 slik v tehniki olje na steklo in trije kipi. Po glasbenem uvodu, za katerega so poskrbeli člani Tamburaškega društva Rogatec, je prišel na vrsto uradni del. Poleg članov hlebinskega društva se je odprtja razstave udeležila hlebinska županja Božica Trnski, z obiskom pa je likovnike počastil tudi predstavnik hrvaškega veleposlaništva v Sloveniji Krešimir Mahećič. Dragan Podovac in Martin Čater sta se v svojih besedah zahvalila vsem, ki so pripomogli k izvedbi razstave. Nekaj spodbudnih besed pa sta našim likovnikom namenili tudi predstavnica občine Judita Methans Šarlah in prva kulturnica v občini Nastija Močnik.

Razstava bo na ogled vsak delavnik do konca novembra med 9. in 16. uro, ob vikendih in praznikih pa si jo lahko ogledate ob predhodnem dogovoru s TIC Šentjur. Vsa na razstavi razstavljena dela so tudi naprodaj. (Zoran Borovšak)

 

Sorodne novice

V Dobju odprli in blagoslovili razstavo jaslic

Tjaša Ferlež

Med najlepšimi so tudi jaslice Klavdije Simler

Jure Godler

Prejeli smo: Naši likovnici med najboljšimi v Sloveniji

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Adventni venčki: Trend je mehko, kosmato in naravno

Jure Godler

Samooskrba za zdravo življenje

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več