-2.2 C
Šentjur pri Celju
19/01/2021
sentjur.net

Ne štejejo le materialne dobrine, štejejo  tudi pogovori

Prevorje, 12. 12. 2020 – Župnijska karitas Prevorje samostojno deluje že šest let. Vodi jo Nevenka Antlej, ki je skozi celo leto s svojimi prostovoljnimi urami bila v stiku s krajani, ki so se znašli v različnih težjih situacijah. Zaradi COVID-ukrepov je stike pogosto vzdrževala le preko telefonov, kajti številni krajani so se obračali nanji in si s pogovori zaradi osamljenosti in potrtosti lajšali in razbremenjevali duševne stiske.

Tudi med krajani živi solidarnost

Kar nekaj krajanov je bilo navajenih, da je Antlejeva pakete pomoči prinesla na domove, letos pa je bilo zaradi ukrepov tudi to onemogočeno. Sicer je Antlejeva letos imela štiri akcije razdeljevanja hrane, krajani pa so po telefonskem pogovoru hodili kar k njej na dom in ji pomagali tako, da so nesli še tistim, ki sami niso mogli priti, za kar jim je Antlejeva neizmerno hvaležna. Hvaležna je tudi vsem tistim, ki so ji skozi leto pomagali tako pri organizaciji kot pri samem razdeljevanju paketov. »Moram pa ob tej priliki izraziti hvaležnost sodelavcem iz Doma starejših občanov Vojnik, ki so darovali nekaj denarja in ga bomo skupaj s paketom odnesli družini iz Hrastja,« pove Antlejeva.

Telefoni tudi večkrat zazvonijo, ko Prevorjani želijo oddati še uporabne stvari, vse od oblačil, do kuhinjskih aparatov, kar Antlejeva z veseljem prevzame. Kot pove, tovrstna akcija pride prav pri izmejavi kar med domačini, kar dvakrat pa so tovrstne artikle odpeljali v humanitarno skladišče v Vrbje pri Žalcu.

Naj se odstre pot večje strpnosti in ljubezni

Že nekaj let zapored so prizadevne gospodinje pomagale napolniti koš s pecivom prvemu dobremu možu, sv. Miklavžu. Letos je zaradi ukrepov tudi to odpadlo. Kljub vsemu pa jo ob koncu leta čaka kar težko in tudi nehvaležno delo, saj mora skupaj s svojimi sodelavci narediti novo socialno sliko pomoči potrebnim. Kot še Antlejeva poudarja, potrebe se drastično večajo, saj je korona poleg duševnih stisk povečala krog pomoči potrebnih.

»Za vsakogar, ki me pokliče in želi pogovor o svoji situaciji, si z veseljem vzamem čas, saj se zavedam, da tudi pogovor celi rane in vsaj za trenutek preobrne misli na boljše čase, ki si jih vsi želimo,« še poudari Antlejeva in želi, da novo leto prinese čas dobrih in modrih odločitev ter pot solidarnega povezovanja, strpnosti in ljubezni. (Majda Rezec, foto: N.A.)

Sorodne novice

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Obiskali Marijo na sv. Višarjah

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več