0.1 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Ob dnevu odprtih vrat pogasili požar z mokrimi krpami

Ponikva, 11. 11. 2023 – Na Ponikvi so v sklopu Martinovih dni v soboto gasilci PGD Ponikva organizirali dan odprtih vrat. Gasilci in gasilke so za krajane odprli vrata gasilskega doma, kjer se je zbralo lepo število obiskovalcev, med njimi veliko je bilo otrok, ki so radovedno ogledovali gasilska vozila. Šoferji so podrobno razložili čemu služi različna oprema, ki jo lahko najdemo v vozilih. Največ zanimanja so mladi namenili plezanju po lestvi na streho vozil, kjer so imeli lep razgled nad celotim dogajanjem okoli gasilskega doma.

Simulacija požara

Za testiranje je bil na voljo izolirni dihalni aparat, katerega so najpogumnejši lahko dali na ramena, si na glavo dali zaščitno masko in se preizkusili v dihanju zraka iz jeklenke. Med ogledom opreme so gasilci naredili simulacijo požara v kuhinji, zaradi pregrevanja in posledično vžiga olja. Z vžigom olja pa so imeli tudi nekaj težav, saj ta zagori pri 360 do 400 stopinjah celzija.

Ko je olje zagorelo so prikazali pravilen proces pogasitve gorečega olja in sicer tako, da so nanj položili mokre krpe in ga s tem tudi uspešno pogasili. Prikazali smo tudi napačno gašenje, kaj se zgodi, če hočemo goreče olje pogasiti z vodo. Naredili so še prikaz gašenja vnetljive tekočine (zmes vode, nafte in bencina) z gasilnim aparatom in tukaj so se lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Tekmovalne discipline

Za konec praktične predstavitve so najmlajši gasilci pionirji naredili prikaz dveh tekmovalnih disciplin. Da pa nebi ostali lačni in žejni so gasilke in gasilci pripravili nekaj »za pod zob.« Otroci so se sladkali s palačinkami, starejši pa so jedli pečen kostanj in spili kozarček mladega vina. Ko se je začelo temniti, so se prestavili v dvorano gasilskega doma, kjer je krajan Gregor Zdolšek skupaj z gasilcem bolničarjem PGD Ponikva, Romanom Pevcem, izvedel predavanje na temo prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Prikazala sta pravilno uporabo AED, vsi navdušeni pa so se preizkusili v oživljanju, s tem pa se je dan odprtih vrat na Ponikvi v prijetnem druženju zaključil. (Urša Kajba)

Sorodne novice

Delovna nesreča in zahtevno reševanje

Tjaša Ferlež

Evakuacija POŠ Blagovna

Tjaša Ferlež

Tradicionalna gasilska vaja treh občin

Tjaša Ferlež

Ponkovški gasilci iskali medvede po Kočevju

Urša Kajba

Hitra vožnja je pustila posledice

Tjaša Ferlež

Je za požar kriva kuhalna plošča?

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več