14.7 C
Šentjur pri Celju
22/05/2024
sentjur.net

Obala za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje

Spomladanska Primorska je gostoljubno sprejela tudi člane Univerze za tretje življenjsko obdobje in ostale slušatelje Ljudske univerze Šentjur, ki so se podali na ekskurzijo prejšnji deževni četrtek. Opremljeni z dežniki in v nepremočljivi obutvi so namesto po primorskih mestih prvič pretegnili svoje ude na cestninski postaji Razdrto zaradi okvare avtobusa.

Dobra volja jih kljub vremenu in prisilnemu postanku ni zapustila in drug avtobus jih je kaj kmalu zapeljal do kmetije Mahnič. Sprejela jih je Ingrid Mahnič, predsednica društva vinogradnikov Slovenske Istre, ki ji marsikdo pravi kraljica malvazije, in jih povabila na degustacijo sira, vina in oljčnega olja. Ob degustaciji in simpatični razlagi gostiteljice so bile nevšečnosti kaj kmalu pozabljene in z veseljem so si ogledali še izredno zanimivo vinsko klet, pred tem pa so naredili nekaj posnetkov z vinsko kraljico slovenske Istre, Kim Mahnič. Z znanjem o raznolikosti in naravi posameznih vrst vina, ki jih je gospa Mahnič primerjala kar s posameznimi človeškimi karakterji, in poznavanjem pravilnega degustiranja, so se odpravili proti Piranu.

Že na avtobusu je lokalni vodič spregovoril o solinarstvu in solinah, mimo katerih so se peljali, in kar težko si je bilo predstavljati težko življenje solinarjev v preteklosti, ko je bila sol izredno pomembna in dragocena dobrina. Po zgodovinskem in pristaniškem Piranu pa so se z vodičem povzpeli tudi na njegovo obzidje in prisluhnili zanimivi pripovedi vodiča o mestu, ki v vsej svoji zgodovini ni bilo nikoli požgano.

Spoznavali pa niso zgolj Obale, ampak tudi kraške vasice. Ena takih je Avber, kjer je na vrhu vasice, tik ob cerkvi, turistična kmetija Francinovi. Z njihove terase je čudovit razgled na celoten Kras in gospodinja, po rodu Teharčanka, z veseljem razloži, kje leži Italija, kje Vremščica in kje je Nanos – ki so ga izletniki občudovali že dopoldan, ko so pod njim čakali na drug prevoz. S polnimi želodci in z novimi spoznanji je bila jutranja nevšečnost z avtobusom tudi po zaslugi voznika le še zabavna prigoda. (A. P.)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več