25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Dobrina, 9. 8. 2020 – Društvo Izviri Dobrina se je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje in župnijo Žusem odločilo za obnovo lestenca v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu. Gre za izdelek steklarne, ki je v Loki pri Žusmu delovala med leti 1839 do 1886. 9. avgusta letos pa je v tej cerkvi potekala maša z blagoslovom obnovljenega lestenca, ki jo je daroval župnik Marko Šraml. Žusemsko župnijo je Šraml, kot tretjo, v upravljanje prevzel že lansko leto.

Medtem ko so leta 2016 obnovili lestenec v sosednji cerkvici sv. Valentina, je prenovljen lestenec zablestel  še v cerkvi sv. Jakoba. Lestenec, ki visi na kovinski vrvi, je bil močno poškodovan, in trganje žic je bila posledica dotrajanosti materiala, saj je narejen iz medenine. Lestenec je klical po nujni obnovi, saj se ponaša s častitljivo letnico, star je 135 let. »Takšno dragoceno in zgodovinsko vrednost nikakor ne bi mogli obdržati pri »življenju«, če nam številni ne bi priskočili na pomoč,« je povedala predsednica Društva Izviri Dobrina Danica Recko, ki se vseskozi zavzema, da zob časa ne izbriše bogate dediščine takratne steklarne v Loki pri Žusmu kot tretje največje steklarne na Štajerskem.

Poplačana prizadevanja

Lestenec, katerega obnova znaša 5.400 evrov, je z blagoslovom predal svojemu namenu župnik Marko Šraml. Medtem ko je žusemsko župnijo prevzel v upravljanje lansko leto, je ob tej priložnosti daroval sveto mašo prvič v tej cerkvi. Slovesnost so obogatili domači cerkveni pevci ter Jure Jelen in pevka Tina Drame. Bogoslužju so poleg domačih faranov prisostvovali tudi farani sosednjih župnij, med drugimi pa velja omeniti tudi predsednika domače krajevne skupnosti Srečka Kranjčana ter podžupanjo Občine Šentjur Silvo Koželj, ki je pohvalila prizadevanja za ohranjanje glažutarske dediščine.

Sakralni objekti kličejo po obnovi

»Ni besed za vašo velikodušno pozornost in pomoč ob obnovi lestenca. Lahko se vam vsem le iz srca zahvalim. Naj vam Bog povrne za vso podporo, ki ste jo po svojih zmožnostih darovali,« je med drugim v svojem nagovoru izpostavila Reckova in skupaj s podžupanjo podelila zahvale vsem, ki so na karkšen koli način pripomogli k obnovi lestenca. Ob tej priložnosti je posebno pozornost posvetila še gospodu Marku in zaželela prisrčno dobrodošlico, z željo, da bi se kot upravitelj fare tudi na Žusmu dobro počutil. Čestitala mu je tudi ob 30-letnici mašniškega posvečenja.

Šraml je na koncu razdelil še podobice obnovljenega lestenca. Sodelovanje med njim in žusemskimi farani se bo zagotovo še poglobilo, saj jih po besedah prizadevne predsednice društva Izviri Danice Recko čakajo številne sanacije, med prvimi jih čaka obnova streh na obeh cerkvah na Žusmu. (Majda Rezec, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Mlaj stoji tudi v Loki pri Žusmu

Tjaša Ferlež

Širok opus Daniela Artička dobil svoj prostor

ViP

80 let od mučeništva Janeza Kranjca

ViP

Jubilej mašniškega posvečenja Marka Šramla

Majda Rezec

Zlatih petdeset Nade in Martina Pungarška

Jure Godler

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več