14.4 C
Šentjur pri Celju
27/09/2020
sentjur.net

Od Knjigobežnice na družinski pohod

Prevorje, 1. 10. 2017 – V nedeljo, sta dan na Prevorju zaznamovala kar dva družabna dogodka. V dopoldanskem času so se zbrali v tamkajšnji podružnični šoli, kjer so svojemu namenu predali Knjigobežnico, popoldan pa se je na 11. tradicionalni družinski pohod podalo okoli 60 pohodnikov. Pripravil ga je planinski krožek tamkajšnje šole in člani domačega PD.

Knjigobežnica naj ne bo mimobežnica

Knjigobežnico so Prevorjani dobili v dar na enem izmed Aninih večerov od KS Gorica pri Slivnici. 1. oktobra pa je le-ta zaživela z namestitvijo na enem izmed najbolj frekvenčnih lokacij v kraju, to je pred vhodom v tamkajšnjo podružnično šolo. Deluje po principu podarim-dobim, kar pomeni, da zainteresirani knjigo prinesejo, položijo v Knjigobežnico in si izposodijo drugo. Tako je bilo že na sami otvoritvi, kjer so se zbrali nekateri domači literarni ustvarjalci in ostali krajani najprej v večnamenskem prostoru šole. V prijeten uvod jih je po besedah vodje šole Marije Frece Perc, s svojimi citrami čuteče popeljala domačinka Jasmina Levičar. Ob kavici, čaju in pecivu je potekal sproščen klepet in sicer, kaj najraje berejo, kaj jim branje pomeni in koliko sploh berejo. Perčeva je prebrala nekaj misli o branju, Dragica Vračun Hercog pa predstavila pomen branja pri otrocih in v želji, da bi Knjgobežnica čim bolj služila svojemu namenu zaključila z mislijo, da je branje kot potovanje, ki človeka izpopolnjuje in mu širi nova obzorja.

Pohod, ki združuje mlade in starejše

Planinski podmladek, ki deluje v prevorski šoli in člani PD Prevorje so pripravili že 11. tradicionalni družinski pohod. Udeležili so se ga skoraj vsi učenci šole in še nekaj mlajših otrok, spremljali pa so jih učitelji, člani društva, starši, stari starši, skratka vsakdo, ki si je zaželel v druščini šestdesetih udeležencev pričarati lepo rekreativno nedeljsko popoldne. Pot jih je vodila skozi Straško Gorco, kjer jih je pri družini Škoberne Dorice čakala prva zakuska in pijača. Pot so nadaljevali na Ledinšco, kjer so se okrepili pri Ivanku Plankotu, v nadaljevanju so spoznavali obrobje Prevorja, ki meji na občino Kozje, se podali na položno hribovje proti Krivici k družini Milene Žlof, kjer jih je čakalo glavno okrepitev za želodce in grla. Od tam so se počasi podali nazaj proti Prevorju. Pot je bila blaga in za vse generacije primerna, ob tem pa so odkrivali še nepoznane kotičke kraja, kar je tudi eden izmed namenov pohodov. Sicer pa, kot je poudarila vodja prevorskega podmladka Marija Frece Perc, so ti pohodi zelo dobro sprejeti, saj imajo tovrstni družabni dogodki veliko moč medgeneracijskega povezovanja in velik rekreativen pomen. Udeleženci so bili navdušeni in izrazili željo, da bi se na takšnem pohodu čim prej zopet srečali. V volji je moč, neokrnjeni Kozjanski kraji pa vedno znova vabijo v svoje naročje. Majda Rezec (foto: Tina Kosaber Gril, Dragica Vračun. Hercog)

Sorodne novice

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več