9.2 C
Šentjur pri Celju
31/10/2020
sentjur.net

OPZ Planina domov prinesel 1. nagrado

Neerpelt (B), 28. 4. 2018 – Pevke in pevci Otroškega pevskega zbora Osnovne šole Planina pri Sevnici so letošnje prvomajske praznike preživeli povsem drugače kot njihovi vrstniki. Lahko bi rekli – delovno. A tudi zelo zabavno! Na državni praznik, dan upora proti okupatorju, so se namreč podali na dolgo, 17-urno pot proti mestu Neerpelt v Belgiji, kjer so se udeležili evropskega glasbenega oziroma zborovskega festivala za mlade (Europees Muziekfestival voor de Jeugd).

Odločitev za sodelovanje na tem uglednem in priljubljenem evropskem festivalu je padla že na začetku aktualnega šolskega leta. Uspešni in ambiciozni zborovodja OPZ OŠ Planina pri Sevnici Matej Romih za svoje mlade pevce vedno išče nove izzive in jim ponuja nove izkušnje, ki mladim krepijo naklonjenost do petja. Sodelovanje na belgijskem festivalu je bil še kako velik izziv, ki je od zbora terjal tudi veliko vaj.

V Neerpeltu so zborovsko tekmovanje organizirali že 66. leto zapored. Gre za festival z izjemno dolgo tradicijo, na katerem se je v preteklosti predstavilo že veliko slovenskih zborov. Letos so na njem sodelovali trije – planinski in zbora iz Nazarij ter Ajdovščine, skupno pa je v petih dneh nastopilo 89 zborov iz 23 držav, med drugim celo iz Ekvadorja.

Planinski otroški zbor je tekmoval v t. i. kategoriji A1, s pevci, starimi do 12 let. Zapeli so šest pesmi – predpisano Zinge Zong in Pa se sliš, Ptice, Kuža, Čarovnica Mara ter Glava. Na klavirju jih je spremljala pianistka Zala Irgolič. Zbor je pel pred šestčlansko mednarodno komisijo, ki je omenjenim pesmim pozorno prisluhnila in zboru za odpet program namenila 1. nagrado oziroma zlato priznanje! To je bilo v njihovi kategoriji tudi najvišja podeljena nagrada.

Sodniki so bili navdušeni nad muzikaličnostjo in zvokom zbora, utrjenimi, čeprav zelo mladimi glasovi, raznovrstnostjo programa in vodenjem zborovodje Mateja Romiha. Izrazili so željo, da se zbor še kdaj predstavi na tem ali kakšnem drugem festivalu, saj da v sebi nosi ogromno potenciala. Tako pozitivne kritike in védenje, da žirija podeli prvo nagrado le zborom, ki pokažejo zares visoko kakovost petja, je zborovodji in pevcem prineslo nepopisno zadovoljstvo in veselje. Več mesecev trdega dela na vajah je bilo poplačanih. Svoje veselje so delili z nekaterimi učitelji in starši, ki so jih spremljali na poti.

Razglasitev rezultatov je potekala skorajda evrovizijsko – v dvorani, kjer je pevce pričakal velik oder s pihalnim orkestrom in plesalci. Prisotne je plesno-glasbeni program, načrtovan do vsake podrobnosti, navdušil. Pevci in njhovi spremljevalci so se tako po treh dnevih polni vtisov vrnili proti Sloveniji. Štiridnevno potovanje je bilo kljub dolgotrajni avtobusni vožnji za vse, še posebej pa za mlade pevce, zelo prijetna in zabavna izkušnja in jim bo zagotovo ostala v lepem spominu. (Nastija Močnik, vodja JSKD OI Šentjur)

Sorodne novice

Abraham in njegovi pevci zapeli v Šentvidu pri Planini

Tjaša Ferlež

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Prejeli smo: Planinčani osvojili Normandijo

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Z novimi cilji, člani in napredovanji

Jure Godler

Prešeren, rock in Toš

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več