6 C
Šentjur pri Celju
19/10/2021
sentjur.net

OŠ Dobje prejela Kumerdejevo priznanje

Dobje, 11. 2. 2016 – Med letošnjimi dobitniki Kumerdejevih priznanj, ki jih Zavod RS za šolstvo (ZRSŠ) podeljuje najuspešnejšim šolam in posameznikom, so kar tri romala šolam, ki delujejo v okviru celjske enote ZRSŠ. Učiteljica biologije Darinka Gilčvert Berdnik, ki poučuje na OŠ Pod goro in Gimnaziji Slovenske Konjice, Osnovna šola Dobje in Gimnazija Celje – Center so si ta laskavi naziv prislužile z izjemnim prispevkom na področju razvojno-raziskovalnega pedagoškega dela v preteklih letih. Zavod priznanja, ki nosijo ime po Blažu Kumerdeju (1738-1805), prvemu organizatorju osnovnega šolstva na Slovenskem v času razsvetljenstva, podeljuje za dosežke pri uvajanju novosti na področjih predšolske vzgoje, osnovnih šol in srednjih šol, šol za otroke s posebnimi potrebami in dijaških domov ter za odličen končni izdelek, za nove rešitve pri načrtovanju in uresničevanju kurikuluma ter širjenje idej v vseh oblikah informiranja in izobraževanja. Vsakoletni prejemniki priznanja zato predstavljajo tudi kakovostni vrh in vzor takšnega izboljševanja vzgojno-izobraževalne prakse.

Vsi prejemniki so si priznanje zaslužili zlasti za sodelovanje pri projektih v okviru prenove osnovne šole oziroma gimnazij, inovativnih pristopov za delo z nadarjenimi dijaki, številne inovacijske projekte, ki nastajajo v sodelovanju z Zavodom, gostiteljstvo mnogih tekmovanj in seminarjev za učitelje, nenehnim trudom za kakovost poučevanja. Poleg omenjenih so nagrade prejeli še mag. Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor, in Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica.

Ravnateljica Suzana Plemenitaš je v izjavi za javnost zapisala, da je to »že drugo prestižno priznanje za OŠ Dobje v tem šolskem letu (Microsoftova inovativna šola, op. p.) in nedvomno je pokazatelj, da učitelji s svojo ustvarjalnostjo, z znanjem, drznostjo, predvsem pa s trdim delom in smotrno uporabo IKT nenehno iščejo drugačne, učencem zanimive oblike in metode dela, zaradi česar postaja znanje na Dobju vedno večja vrednota.« Darja Ravnik, ravnateljica OŠ Pod goro, pravi »da je ponosna, da ima v svojih vrstah sodelavko, ki je prejela tako prestižno priznanje, zlasti, ker gre za učiteljico, ki svoje delo opravlja srčno in predano ter z zavedanjem, da je znanje treba graditi celo življenje, ostati v stiku z novostmi in delati na svojem strokovnem razvoju, vse pa vestno prenašati na učence, dijake in kolege.« Ravnatelj Gimnazije Celje – Center Gregor Deleja, ponosen na svoje dijake in profesorje,  pa je kritično poudaril pomen nagrade, »ne le za šole prejemnice, ampak za celotno slovensko šolstvo, ki je v času, ko ga družba najbolj potrebuje, velikokrat preveč nesamozavestno, zazrto v preteklost, prenormirano in predmet nekonstruktivnih političnih debat ter posegov. Šole morajo (p)ostati s temelji tradicije podprti ustvarjalni poligoni, ki mlade navdušujejo in spodbujajo pri iskanju inovativnih poti ter znanja v nam vsem neznano prihodnost, sistem pa jih mora pri tem podpreti.«

Obrazložitev

V strokovnem kolektivu Osnovne šole Dobje s svojo ustvarjalnostjo, z znanjem, drznostjo in predvsem s trdim delom nenehno iščejo drugačne oblike in metode dela. Z večletnim vključevanjem v projekte in naloge Zavoda Republike Slovenije za šolstvo učijo svoje učence znanj in veščin, ki jih zahteva sodobni čas, jih pri tem motivirajo in učijo odgovornosti, kritičnega razmišljanja in sodelovanja. Njihovo prizadevanje se odraža v odličnih rezultatih, ki jih dosegajo učenci. Pri tem so aktivno vključeni vsi učitelji šole, k čemur jih spodbuja ravnateljica Suzana Plemenitaš, ki tudi sama sodeluje v vseh dejavnostih. Ravnateljica in učitelji delujejo na posameznih predmetnih področjih v okviru ZRSŠ, še posebej so aktivni na področju razrednega pouka, športa, tujega jezika in naravoslovja.

S predstavitvami svojega dela, strokovnimi članki, predavanji in primeri dobre prakse se udeležujejo seminarjev, posvetov in strokovnih srečanj, mednarodne konference Sirikt ter drugih dogodkov v organizaciji ali soorganizaciji Zavoda RS za šolstvo. V zbornikih zadnjih konferenc SIRIKT je objavljenih 19 člankov zaposlenih na OŠ Dobje. Izpostaviti velja njihovo delovanje v projektu EU-folio, v katerem so članice tima kazale visoko motiviranost, odgovornost, vztrajnost in kreativnost pri oblikovanju strategij uporabe razvojnega elektronskega listovnika. Prispevek tima o delu v projektu »Aktivnejši in odgovornejši« je bil predstavljen v Zborniku zaključne konference e-Šolska torba. Ravnateljica Suzana Plemenitaš je predstavila svoj pogled o delu v projektu v intervjuju v Zavodovi reviji Vzgoja in izobraževanje.

Izjemno aktivni so pri uvajanju sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije v pedagoški proces. V tem so prav gotovo med vodilnimi šolami v Sloveniji, pri čemer poudarjajo, da se je njihovo vključevanje v to delo začelo s projekti Zavoda RS za šolstvo. Svoje bogate izkušnje in znanja delijo z drugimi šolami z objavami strokovnih prispevkov v publikacijah, strokovnih učbenikih, na izobraževanjih ter projektih v organizaciji ali izdaji Zavoda RS za šolstvo. Da so v svojih prizadevanjih na pravi poti, dokazujejo tudi s tem, da je OŠ Dobje postala prva Microsoftova inovativna osnovna šola v Sloveniji. Pri tem je kar 9 učiteljic te šole dobilo laskavi naziv Microsoftov inovativni učitelj. Tudi v letošnjem šolskem letu strokovni delavci Osnovne šole Dobje nadaljujejo delo v zastavljenih projektih in pri tem še krepijo sodelovanje z Zavodom RS za šolstvo. Z vključevanjem sodelavcev iz sosednjih šol v svoj razvojni tim na Osnovni šoli Dobje na lastno pobudo širijo krog šol, ki so aktivno vključene v projekte Zavoda RS za šolstvo ter tako prispevajo k uspehu in ugledu Zavoda. Zato priznanje Blaža Kumerdeja za leto 2015 za izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalno prakso v partnerskem sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo podeljujemo osnovni šoli Dobje.

 

Sorodne novice

OŠ Hruševec Šentjur prejela »priznanje digitalna šola«

Jure Godler

Spominski znak za požrtvovalnost v roke gasilcev

Tjaša Ferlež

Ura angleščine povezala učence 13 osnovnih šol iz 12 držav

Jure Godler

Albina Karmuzel tudi med nominiranci “izjemne osebnosti” 2019

Jure Godler

Atletski klub Šentjur in Vlado Artnak prejemnika priznanj

Jure Godler

TZS: Zgornji trg je tretji najlepši v Sloveniji

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več