6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Šentjur, 27. 10. 2021 – S kratko slovesnostjo pred tradicionalno komemoracijo so namenu simbolno predali urejeno in posodobljeno učilnico na prostem pri OŠ Franja Malgaja Šentjur, v sklopu katere je prostor našel tudi spomenik Franju Malgaju in žrtvam NOB.

Kot je uvodoma povedal župan mag. Marko Diaci, je Občina Šentjur s to investicijo želela urediti prostor za učenke in učence, ki jim je košček narave ob šoli zelo ljub, obenem pa primerno umestiti v prostor tudi spomenik Franju Malgaju, po katerem šola nosi ime in žrtvam NOB. Na mestu prvotne postavitve namreč nastaja novo krožišče s podhodom. Z ustreznim projektom je bilo oboje uspešno izvedeno.

Čeprav smo že v jesenskem času in bo zelena učilnica v naravi zaživela v naslednji pomladi, je bil datum izbran z namenom. “Ravno danes namreč mineva natanko 65 let, odkar je bil spomenik prvotno odkrit, torej leta 1956, ko je bil to za Šentjur zelo velik dogodek. Ko bo izvedeno še krožišče s podhodom, ki bo olajšal vaše delo in prometno varnost, bo celota lahko zaživela v polnosti,” je med drugim povedal župan.

Dobro počutje

Pri OŠ Franja Malgaja Šentjur so se že v preteklosti s pridom posluževali improvizirane učilnice na prostem; na zelenem območju med drevesi so si postavili lesene mize in klopi. Po besedah ravnatelja Jureta Radiška in učencev je to prostor, v katerem se izjemno dobro počutijo, se sprostijo in lažje razmišljajo. Ponosni pa so tudi na tradicijo in veseli umestitve spomenika Franju Malgaju in žrtvam NOB na prenovljeno lokacijo, tik ob šoli. “To je naša skupna dediščina in zgodovina. Spomenik naj ne bo le nek objekt, mimo katerega hodimo in se ga ne zavedamo, v učilnici na prostem se bodo učenci z njim srečevali, spoznavali zgodovino in ohranjali vrednote. Tako bo preteklost dala roko prihodnosti, kar so naši mladi,” je zbrane obiskovalce nagovoril ravnatelj.

Pripravili komemoracijo

Sledila je komemoracija, za katero mentorice in učenke ter učenci že tradicionalno pripravljajo program, ki ga izvedejo ob spomeniku. Tokrat prvič na novi lokaciji. Preplet glasbenih inštrumentov, recitala in petja s simbolno bogato vsebino so izvedli Aljaž Pečnik, Layla Močnik, Isabella Žafran, Tara Turnšek, Ela Vita Kolar, Tajda Kolar, Zala Filej in Urška Ula Dobnik, pod mentorstvom Jasne Zupanc in Polone Pišek. Pozdravil jih je tudi predsednik šentjurskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Ivo Dvoršak, ki se je občini in županu zahvalil za posluh pri skrbnem ravnanju s spomeniki, ki simbolizirajo skupno zgodovino, ki je privedla do samostojne Republike Slovenije.

Obiskovalci so si z navdušenjem ogledali prenovljeni spomenik, mnogi so na njem ponovno poiskali imena svojih prednikov, nekateri pa celo delili spomine iz otroštva, ko je bil spomenik prvič postavljen.

O investiciji

Učilnica na prostem se nahaja za OŠ Franja Malgaja Šentjur, ob cesti v zgodovinski Zgornji trg. Že predhodno je bilo to deloma parkovno območje z zelenimi površinami in nekaj drevesnimi zasaditvami. Želja je bila, da se te površine ohranijo, hkrati pa prenovijo v sodoben uporabni zunanji prostor, ki bo učenkam in učencem nudil različne možnosti. Hkrati ureditev predstavlja tudi prireditveni prostor v območju med spodnjim sodobnim Ipavčevim kulturnim centrom Šentjur ter zgodovinskim Zgornjim trgom z ohranjeno Ipavčevo hišo in obnovljenim vrtom. Tako vsebinsko in vizualno dopolnjuje to območje, ki ga urejamo tako, da bi kar najbolj ohranili njegovo dediščino in nudili obenem uporabnikom prijazne površine.

V sklopu ureditve učilnice je bila izvedena vsa zunanja ureditev s pripadajočo infrastrukturo. Tako so bili v obstoječih naklonih narejene izravnave v ploščadi. Za dostop je urejeno stopnišče, izdelana sta dva niza lesenih elementov za sedenje, ki sta zasnovana polkrožno. Mimo je speljana urejena pešpot med dvema sprehajalnima potema. Deloma se je prenovila in dopolnila drevesna zasaditev. V sklop učilnice pa je umeščen tudi spomenik Franju Malgaju in žrtvam NOB.

Nova ureditev učilnice na prostem prinaša tudi manjšo obremenitev s hrupom, dodatno ozelenitev z naravnim senčenjem, vizualno razširitev, možnost izvedbe pouka v dopoldanskem pouku in kotiček za sprehajalce.

V sklopu učilnice na prostem pri OŠ Franja Malgaja Šentjur je na novo umeščen tudi spomenik Franju Malgaju in žrtvam NOB, ki je bil zaradi krožišča in podhoda v izgradnji začasno odstranjen iz prvotne lokacije. Na ploščadi pred osnovno šolo, ki je bila za namene krožišča porušena, je bil v Šentjurju prvotno postavljen natanko v teh dneh pred 65. leti, konec oktobra 1956. Gre za avtorsko delo akademskega kiparja Cirila Cesarja iz Mozirja. V času urejanja učilnice je bil spomenik pod nadzorom restavratorske stroke ustrezno očiščen in zaščiten.

Pogodbena vrednost ureditve učilnice na prostem pri OŠ Franja Malgaja Šentjur je znašala slabih 80.000 evrov, od tega je strošek prestavitve, obnove in nove postavitve predstavljal nekaj manj kot 20.000 evrov. (vir: Občina Šentjur, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Spomenik bo našel nov prostor pod svobodnim soncem

Jure Godler

Ob gradnji krožišča bo spremenjen cestni režim

Jure Godler

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Nagovor ravnatelja Jureta Radiška staršem in učencem

Jure Godler

Devetošolci z improvizirano valeto zaključili šolo

Jure Godler

Šentjurski osnovnošolci smučali v Ribnici na Pohorju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več